Puška Shak-12
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj, Vojenská technika,

Nová ruská zbraň pre špeciálne jednotky

 


Zdroj: nationalinterest.org

Zoznámte sa s puškou Shak-12

Zatiaľ čo Kalašnikovove vlajkové lode AK ako nedávno uvedená AK-12 sú vojenské útočné pušky všeobecného charakteru, ktoré musia vyvážiť prieraznosť, manipuláciu, hmotnosť, presnosť a vzdialenosť streľby je Shak-12 navrhnutý pre špecifický prípad použitia.

Ruské špeciálne jednotky dostanú najnovší variant ťažkej útočnej pušky ShAK-12,7×55 mm.

Zakázka na Shak-12 bola zadaná ruskou federálnou bezpečnostnou službou (FSB) a vyrába ju pobočka KBP Instrument Design Bureau. Na tohtoročnom zbrojárskom veľtrhu, v ktorom sa udeľovali ruské ocenenia výrobcom zbraní, získala KBP ocenenie za dizajn, výrobu, testovanie a sériovú výrobu 12,7 mm ťažkého útočného automatického systému „Shak-12″.Vychádzajúc zo skúseností počas obliehania školy v Beslane a z moskovskej rukojemníckej krízy na začiatku roka 2000, FSB videla, že je potrebná efektívnejšia zbraň pre použitie v takýchto situáciách.

Adrenalín a niektoré látky môžu potlačiť okamžitý dopad strelných zranení, čo potenciálne dáva cieľu čas. V mestských konfliktoch a rukojemníckych drámach môžu tieto minúty alebo dokonca sekundy tragicky zmeniť osud rukojemníkov. Shak-12 v kalibri 12,7х55 mm je určený na vyriešenie tohto problému a okamžitú neutralizáciu cieľov pri kontakte, čím sa zabráni predĺženiu prestreliek a ohrozeniu osôb v okolí a najmä potenciálnych rukojemníkov. Tieto 33 gramové strely údajne neutralizujú ciele dokonca aj pri streľbe cez steny. Shak-12 má efektívny dosah do 100 metrov, čo je pomerne málo pre konvenčné vojenské použitie, ale dostatočný na boj v uzavretých priestoroch mestského prostredia. Vzhľadom na pomerne malý operačný dosah systému však môže byť efektívnym konštrukčným prvkom v tom, že ďalej minimalizuje vedľajšie škody na civilnom obyvateľstve. Shak-12 dáva priestor pre zameranie sa výrobcu na taktickú všestrannosť čím je aj špeciálne strelivo s extrémnym zastavovacím účinkom alebo strelivo, ktoré prenikne nepriestrelnými vestami, podzvukové strelivo určené pre streľbu s tlmičom výstrelu a ľahké hliníkové strelivo s maximálnym zastavovacím účinkom.

Pre tri varianty streliva s rôznou kinetickou energiou a tlakmi v kalibri 12,7×55 mm sa výrobca rozhodol pre konštrukciu bullpup. Zatiaľ čo je tento konštrukčný zámer pomerne zriedkavým faktorom pre útočné pušky, môže ponúknuť lepšiu manipuláciu v uzavretých priestoroch mestského prostredia. Výrobca sa pokúsili kompenzovať značnú hmotnosť streliva 12,7х55 mm pre Shak-12 navrhnutím častí zásobníka z plastu alebo hybridu hliníka.

Rovnako ako v mnohých variantoch typu bullpup bol použitý polymér. Napriek tomu Shak-12 stále váži 5,2 kg (pre porovnanie, AK-12 váži 3,3 kg), čo je dosť náročné pri dlhodobom nasadení v mobilných operáciách. Útočná puška bola predvedená v roku 2018 na ruskej vojenskej výstave “ARMIA 2018”. Bude uvedená do užívania pre potreby FSB. V blízkej budúcnosti sa očakáva jej použitie v protiteroristických operáciách.

Rusko má však aj iné plány s puškou ShAK-12 v zahraničí. Bola vystavená na Defexpo 2018 v Indii a Číne a veľmi dobre sa predáva ako exportný produkt.

Špecifické plány vývozu ešte neboli oznámené, ale materská spoločnosť spoločnosti KPB Rostec je optimistická cit.:

“Ruské strelné zbrane sa už dlho presadzujú na medzinárodnej úrovni ako veľmi spoľahlivé, jednoducho použiteľné zbrane, ktoré spĺňajú moderné požiadavky pre bojové operácie. Shak-12 je dokonalou zbraňou pre boj proti terorizmu ale aj v iných vojenských operáciách v obývaných oblastiach, vo vnútri budov a budov, kde je najvyššou prioritou maximálna bezpečnosť civilného obyvateľstva. Ako sa dá očakávať, zahraničné špeciálne sily budú mať veľký záujem o tento nový produkt. “ 

Ondrej Antolik

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov