Zmenšený model ťažkého vrtuľníka, prezentovaný na Zhuhai Airshow v Číne  /zdroj:eng.chinamil.com/
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Vrtuľníková spolupráca Číny a Ruska: vytváranie rotorových lietadiel budúcnosti

Najnovší v rade spoločných projektov je vývoj nového ťažkého vrtuľníka , ktoré má byť vyrábaný v Číne, s pomocou ruských firiem. Jednou z nich je slávna helikoptérová spoločnosť MIL so sídlom v Tomiline neďaleko Moskvy. Tam bol len nedávno pre zástupcov médií vykonaný skúšobný let nového Mi-26T2V .


Toto rotorové lietadlo je najnovšou verziou najväčšieho operačného vrtuľníka na svete Mi-26. Na vonkajšom závese môže zdvihnúť až 20 ton nákladu a jeho maximálna vzletová hmotnosť je 56 ton. Vrtuľník má najnovšie technické a technologické vlastnosti, na ktorých sa ruskí experti dohodli, že ich budú zdieľať so svojimi čínskymi kolegami.
Továreň MIL je súčasťou konzorcia výrobcov, ktoré má na starosti vývoj, výrobu a predaj ruských vrtuľníkov.

Najväčší vrtuľník na svete s ťažkým výťahom, Mi-26, je pravidelne modernizovaný a žiaden vrtuľník na svete s ním nemôže konkurovať. Ruská skúsenosť s vytváraním tohto typu vrtuľníkov je dôvodom, prečo Číňania požiadali o spoločnú spoluprácu pri vytváraní prenosovej technológie pre nový vrtuľník. Letecký priemysel – Corporation of China (AVIC), bude mať na starosti navrhovanie a výrobu a montáž, s motormi pochádzajúcimi z Ukrajiny a prenosovou technikou, ktorú poskytne Rusko.

So svojou kapacitou až 15 ton bude vrtuľník menšíe ako ruské super ťažké Mi-26 a väčšie ako stredné Mi-17. Môže preto uspokojiť dopyt Číny po vrtuľníku tejto veľkosti a kapacity, pretože v tom čase to nemôže urobiť žiadny iný vrtuľník.

Čína má záujem o tento projekt v rámci transferu technológií a získavania skúsenosti a kompetencií, a súčasne ide o komerčný projekt s exportným potenciálom, ktorý umožňuje leteckým spoločnostiam vstup na globálny trh. Očakáva sa , že konečná dohoda bude podpísaná medzi Ruskom a Čínou v najbližších mesiacoch, čo bude znamenať oficiálny začiatok práce na tomto projekte.

Peking aj Moskva počítajú s dlhodobými partnerstvami v mnohých oblastiach. Ťažký vrtuľník je jedným z nich. Očakáva sa, že prvé spoločné čínsko-ruské rotorové lietadlo bude dodané v roku 2032, čo je 13 rokov. Je to jasný znak toho, ako silné a dlhodobé strategické partnerstvo medzi oboma krajinami je.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov