Policajti pri zásahu
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Aktívny strelec v škole – preventívne taktické cvičenie

Strážnici Mestskej polície Dvůr Králové nad Labem absolvovali od 9. do 11. apríla špeciálne takticko-preventívne cvičenie s názvom ŠKOLA 2019. Pod vedením profesionálneho medzinárodného inštruktora, Pavla Čierneho, nacvičovali v rámci profesijnej prípravy v priestoroch ZŠ 5. mája, postupy a pravidlá správania pri krízovej situácii spojenej s ochranou života, evakuáciou osôb a poskytnutím neodkladnej prvej pomoci.


Súčasťou cvičenia bol tiež simulovaný útok nebezpečného človeka, ktorý vnikol do školy a strelnou zbraňou ohrozuje deti a učiteľov.

“Jednalo sa samozrejme o extrémnu situáciu. Zamerali sme sa na to, ako sa majú správať policajti , ktorí by vo väčšine prípadov vďaka prezentovaným systémom núdzového tlačidla na miesto udalosti dorazili ako prvý, a ako sa majú chrániť žiaci a pedagógovia, aby zvýšili svoje šance na prežitie do príchodu ďalších ozbrojených zložiek. So strážnikmi sme nacvičovali samotný zákrok, vrátane evakuácie osôb z budovy, a poskytnutie prvej pomoci zraneným.

So žiakmi a učiteľmi sme zase trénovali nielen ako sa účinne zabarikádovať v triede, ale aj následnú evakuáciu z už zabezpečenej budovy a pod., “Uviedol inštruktor Pavel Černý a pokračoval:” Je dobré si uvedomiť, že za ochranu škôl zodpovedá ich zriaďovateľ, teda mesto , a v základných školách teda vo väčšine prípadov môžu a dokonca musia zabezpečovať neodkladný zákrok práve mestskí strážnici, “uviedol Pavel Černý.

Simulovanému zákroku podľa vopred stanoveného scenára sa prizerali tiež Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem, ďalej senátor Jan Sobotka, ktorý je predsedom Bezpečnostného výboru Zastupiteľstva Kráľovohradeckého kraja, Jiří Popov, vedúci obvodného oddelenia PZ SR v Dvore Králové nad Labem, či policajti z krajského policajného riaditeľstva a tiež metodici prevencie.

“Cením si , že Dvůr Králové nad Labem má také vedenie mesta, ktorému záleží na bezpečnosti občanov, a v tejto problematike činí konkrétne kroky. Bohužiaľ útoky v školách nie sú fikciou, spomeňme si napríklad na prípad z Havlíčkovho Brodu. Nemožno teda zatvárať oči a spoliehať sa na to, že’u nás’ sa to nikdy nestane. Kto je pripravený, nie je prekvapený, “upozornil počas záverečného zhodnotenia inštruktor Pavel Černý a dodal:” Vždy je to náročné, keď sú do cvičenia zapojené aj deti, pretože je potrebné všetko realizovať predovšetkým s ohľadom na ich bezpečnosť. A nie inak tomu bolo aj tu. Aj preto prvá, tu v tejto modelovej situácii, zakročujúca hliadka policajtov mala zbrane len airsoftové, druhá hliadka potom rovnako ako figurant-útočník iba zbrane gumové. ”

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov