Obrnené vozidlo Akrep II                    / zdroj: army-technology.com
Aktuality, Pozemná technika, Vojenská technika,

Nové obrnené vozidlo Akrep II

Akrep II je nové obrnené vozidlo navrhnuté a vyrobené tureckou firmou Otokar Otomotiv v Savunma Sanayi.


Vozidlo je určené na to, aby ponúkalo robustnú a spoľahlivú palebnú podporu silám počas pátrania a záchrany,  alebo pohraničným hliadkam, prieskumným a dozorným misiám. Bol oficiálne predstavený na Medzinárodnom veľtrhu obranného priemyslu (IDEF) 2019, ktorý sa konal v tureckom Istanbule v apríli 2019.

Akrep II je vybavený systémom pohonu všetkých kolies a je navrhnutý tak, aby umožňoval zvýšenú manévrovateľnosť v náročných podmienkach a prostrediach, ako sú napríklad vodné priekopy, bahno a snehové oblasti. Vozidlo má zníženú výšku a veľmi nízke akustické a tepelné hodnoty, ktoré umožňujú jeho nasadenie v tajných misiách.

Akrep II má dĺžku 5,5 m, šírku 2,5 m a výšku 1,8 m. Má celkovú hmotnosť 13 500 kg a maximálnu svetlú výšku 400 mm.

Priestranný interiér je vymedzený pre troch členov posádky: vodiča, veliteľa a strelca. Ponúka 360º výhľad pre posádku a zrkadlá vybavené kamerami na zlepšenie situačného prehľadu posádky. Vozidlo je plne klimatizované, aby sa znížila únava posádky pri prevádzke v horúcich a vlhkých podmienkach.

Navigačné požiadavky vozidla sú splnené palubným GPS systémom a inerciálnym navigačným systémom (INS). Ďalšie voliteľné vybavenie na palube vozidla zahŕňa zrkadlové kamery, riadenie zadnej nápravy, navijak, integrovaný displej veliteľa a technológiu Drive by wire –  elektronické systémy, ktoré zlepšujú, alebo úplne nahrádzajú tradičné mechanické ovládacie prvky.

Obrnené vozidlo Akrep II

Obrnené vozidlo môže byť ponúkané vo viacerých variantoch: obrneného prieskumného vozidla, vozidla palebnej ochrany, vozidla na palebnú podporu ľahkej pechoty a vozidla s laserovými zbraňami.

Vozidlo má strešnú zbraňovú stanicu, ktorá môže byť vyzbrojená 90 mm, alebo 25 mm kanónom. Variant prieskumného obrneného vozidla ponúka zbraňovú stanicu pre 12,7 mm, alebo 7,62 mm guľomety. Palebná sila vozidla môže byť vylepšovaná vďaka integrovaným zbraňovým konzolám. Voliteľné odpaľovače dymových granátov na trupe zvyšujú životnosť vozidla. Akrep II môže byť voliteľne vybavený hasiacim, chemickým, biologickým, alebo rádiologickým filtračným systémom.

Akrep II je ponúkaný s viacerými možnosťami pohonných jednotiek – naftovými, elektrickými, alebo hybridnými. Prevodové systémy hybridných a dieselových vozidiel sú úplne automatické. Elektrický variant je poháňaný elektrickým pohonom integrujúcim vysokonapäťové DC Li-ion batérie a 24V DC AGM batérie.

Mobilita vozidla je posilnená nezávislým systémom odpruženia a centrálnym systémom na hustenie pneumatík (CTIS). Vozidlo je vybavené pneumatikami 395 / 85R20 s run-flat systémom ( spevnenie proti prerazeniu ) a ABS  brzdovým systémom.

Vozidlo dosahuje maximálnu rýchlosť 110 km / h, maximálny dosah je približne 250 km. Môže prekonávať 60% stúpanie, 40% bočné svahy a má 45 ° stupňové predné a zadné nájazdové uhly.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov