Mig-35
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Odstupuje India od amerických F-16 a chce kúpiť ruské Mig-35?


Portál k-politika warfiles.ru  prináša informáciu, podľa ktorej predaj ruských systémov S-400 zahraničným záujemcom mení situáciu aj ohľadne predaja amerických bojových lietadiel. Američania strácajú svoje pozície na trhoch, Ankara, ktorá kúpila S-400 nedostane americké F-35 a India, ktorá takisto kúpila S-400 nemusí dostať americké F-21. Ide o modernizované exportné verzie F-16, ktoré Američania špeciálne pripravili pre Indiu.

Indický novinár Angad Singh na stránkach žurnálu Combat Aircraft tvrdí, že americké F-21 majú silného konkurenta vo francúzskom Dassault Rafale. Indovia už prejavili záujem o kúpu 36 francúzskych strojov, pretože francúzske stroje nevyžadujú špeciálnu infraštruktúru a dielne potrebné k prevádzke svojích lietadiel. Okrem francúzskych strojov však Indov zaujímajú aj ruské Mig-35, dôvody sú prozaické. Indické letectvo už dávno lieta na Mig-29 a k dispozícii má aj 244x Mig-21, 84x Mig-27. Pritom v poslednom konflikte s Pakistanom sa indické Mig-21 ukázali v dobrom svetle a ich množstvo výrazne ovplyvnilo priebeh bojových akcií.

Ruské Mig-35 sú lepšie vyzbrojené a modernejšie ako Mig-29. Preškolenie indických pilotov nebude určite tak náročnou záležitosťou, akou by bolo preškolenie na americké či francúzske stroje. Takisto technický personál nemusí v prípade kúpy Mig-35 prechádzať revolučnými zmenami, čo je z finančného hľadiska pre Indov takisto dôležitý faktor.

Američania už dlhšiu dobu úspešne predávajú svoju F-16V. V prípade tohto stroja už nejde o klasickú 8 tonovú stíhačku s primitívnym radarom. F-16V je hlboko modernizovaná stíhačka o váhe 10 ton, ktorá má k dispozícii moderný radar, lepšiu výzbroj a má aj vylepšené letecké vlastnosti. Lockheed Martin sa snaží presvedčiť Indov, aby kúpili F-16V, prípadne F-21, následne by totiž Indovia mohli kúpiť aj F-35. Samozrejme za predpokladu, že Indovia sa vzdajú svojích ruských systémov S-400, pretože Američania pochopiteľne nechcú, aby unikli informácie o testovaní amerických F-35 v tieni ruských S-400.

Práve kvôli problému testovania F-35 pred radarmi S-400 sa teda logická javí možnosť, že Indovia predsa len pri procese modernizácie svojho letectva prejavia záujem o Mig-35. Indovia spoločne s Ruskom vstúpili aj do spoločného projektu vytvorenia lietadla V. generácie (Su-57) a tento projekt, napriek určitým rusko-indickým nezhodám ďalej pokračuje, spolupráca s Rusmi je pre Indov výhodná.  Podľa informácii z ruskej tlače Rusko sa chystá v najbližšej dobe vybaviť strojmi Su-57 minimálne tri letecké pluky a ruskí odborníci otvorene hovoria o tom, že Rusko má v prípade Su-57 pripravené exportné modely, ktoré môže poskytnúť prípadným zákazníkom.

Záujem o indické trhy je v prípade Ruska i USA ozaj markantný.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov