Predstava budúcej možnej podoby bombardéra     / zdroj. strategic-bureau.com
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

PAK-DA, ruský bombardér novej generácie. Vzlietne o šesť rokov ?

perspektivnyj aviacijonnyj kompleks daľnej aviacii – pokročilý letecký komplex diaľkového letectva). Prvý let je naplánovaný na rok 2025 resp. 2026.


Tupolevova konštrukčná kancelária v súčasnosti pracuje na prvom prototype tohto bombardéra, sériová produkcia uvedeného typu by mala začať od roku 2028 alebo 2029.

Pôvodne mal typ PAK-DA nahradiť v ruskom letectve všetky staršie strategické bombardéry, konkrétne Tu-160, Tu-95MS aj Tu-22M3. V roku 2015 však nariadením prezidenta Vladimíra Putina o obnovení výroby modernizovanej verzie Tu-160, ktorá obdržala označenie Tu-160M2, nastala zmena a zároveň aj jeden z dôvodov v zdržaní realizácie projektu PAK-DA.

Prvý modernizovaný nadzvukový bombardér Tu160M2 by mali ruské VVS zaradiť do svojich stavov v roku 2021. V januári 2018 oznámilo Ministerstvo obrany Ruskej federácie rozdelenie celkovej objednávky, prvá časť série Tu-160M2 bude v počte 10 kusov.

Dodanie všetkých objednaných lietadiel Tu-160M2 v počte 50 kusov, podľa niektorých hodnotení, by malo byť ukončené do roku 2030.

Predstava budúcej možnej podoby bombardéra

Okrem toho, ruský obranný priemysel uskutočňuje modernizáciu diaľkových bombardérov Tu-95MS, ktoré po jej ukončení budú mať označenie Tu-95MSM. V auguste minulého roka Ministerstvo obrany a spoločnosť Tupolev podpísali dohodu týkajúcu sa modernizácie dvadsiatich Tu-95MS na úroveň štandardu MSM.

V dôsledku pokračujúcej modernizácie existujúcich typov lietadiel ruský vojensko-obranný rezort môže napokon zakúpiť len malý počet bombardérov PAK-DA. „Je zrejmé, že sa vynasnažia vyžmýkať čo najviac z potenciálu v súčasnosti prevádzkovaných lietadiel, – nechal sa počuť nemenovaný zdroj z obranno-priemyselného komplexu. – PAK-DA tak ostane rezervou do budúcnosti“.

Ako bolo povedané už predtým, informácie o technických parametroch k PAK-DA sú veľmi skúpe.

Na základe doterajších vyjadrení by dolet lietadla mal dosahovať približne 12tisíc kilometrov, s tým že cestovná rýchlosť by mala byť podzvuková. Povrch lietadla bude zhotovený z materiálov odolávajúcich radarovému zachyteniu – stealth technológia. Okrem toho unikli informácie o tom, že nosnosť bojového nákladu PAK-DA by mohla byť 30 ton.

Ruské strategické bombardéry vo svojej podstate fungujú ako nosiče pre vypúšťanie okrídlených rakiet. Napríklad, v súčasnosti prevádzkované bombardéry môžu niesť na palube okrídlené rakety vypúšťané zo vzduchu typu Kh-101 alebo Kh-102 (variant v nukleárnom prevedení) schopné počas letu kopírovať terén a zasiahnuť cieľ podľa verzie až do vzdialenosti od 2000 km do 10tisíc km a výdržou vo vzduchu až desať hodín; podzvukové okrídlené rakety Kh-55 (NATO kód AS-15 „Kent“ ) a ďalšie z radu podobnej raketovej výzbroje.

Milan Paulus

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov