Zdroj: military.com
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Poľsko sa rozhodlo pre kúpu amerických viacúčelových lietadiel F-35A

28. mája 2019 oznámil minister národnej obrany Poľskej republiky, Máriusz Blaszczak na vystúpení počas otvorenia obrannej konferencie Defence24, ktorá sa koná od 3. do 19. júna vo Varšave, že poľská vláda zaslala vláde Spojených štátov oficiálnu žiadosť (Letter of Request) za účelom získania 32 ks viacúčelových lietadiel piatej generácie Lockheed Martin F-35A Lightning II pre poľské vzdušné sily. Objednávka zahŕňa taktiež výcvik na nové lietadlá a technickú podporu.


„Želám si, aby post-sovietska výzbroj v poľskom letectve bola vymenená tou najmodernejšou“ – povedal M. Blaszczak. To je úloha, ktorá, zdôraznil minister, sa mi v súčasnosti javí ako hlavná priorita. „Pre mňa niet nijakých pochybností o tom, že lietadlá piatej generácie sú prostriedkom zadržiavania protivníka“.

Už 16. mája vyslovilo ministerstvo obrany Poľska v súvislosti s nákupom 32 ks F-35A zámer získať prvú letku týchto lietadiel (16 ks), a to v termíne do konca roku 2026. Nasledovať by mala druhá letka (zvyšných 16 lietadiel) čo najskôr po roku 2026. Viacúčelové lietadlá typu F-35A majú nahradiť v poľských vzdušných silách v súčasnosti využívané bojové lietadlá sovietskej produkcie ešte z osemdesiatych rokov 20. storočia, konkrétne stíhacie lietadlá MiG-29 (aktuálne v prevádzke v počte 21 ks) a stíhacie bombardéry Suchoj Su-22M4 (v prevádzke ešte 26 ks lietadiel). Nákup F-35A sa uskutoční v súlade s americkým programom medzivládnych zahraničných vojenských predajov – Foreign Military Sales (FMS).

Pripomeňme, že poľská vláda prišla s myšlienkou nadobudnutia 32 kusov lietadiel piatej generácie (tzn. F-35A) v súlade s programom HARPIA, ktorým bol potvrdený vo februári 2019 nový desaťročný perspektívny plán technickej modernizácie poľských ozbrojených síl (Planie Modernizacji Technicznej Sil Zbrojnych – PMT) pre roky 2017 – 2026.

Poľskí komentátori vyčíslili predbežne hodnotu budúceho možného programu nákupu 32 lietadiel F-35A na minimálne 20 miliárd poľských zlotych (5,27 miliárd USD).

Video s vystúpením ministra obrany Poľska Máriusza Blaszczaka z 28. mája 2019 na otvorení obrannej konferencie Defence24

Spracoval: Milan Paulus

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov