Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Nový americký bombardér B-21 je stále pomerne veľkou neznámou, Američania s ním ale už teraz vážne rátajú

Američania ťažko nesú určité oslabenie svojich mocenských pozícii vo svete, (najmä vo vzťahu k Rusku a Čine) zmeniť situáciu k lepšiemu by malo aj prípadné nasadenie nových neviditeľných bombardérov B-21, ktoré by potvrdili americkú dominanciu vo vzdušnom priestore a ktoré by Američania veľmi radi čoskoro zaradili do svojej výzbroje. Američania chcú v najbližších desiatich rokoch získať do svojej výzbroje aspoň 100 týchto moderných lietadiel.


Portál nationalinterest uviedol niekoľko informáci o očakávanom bombardéri Northrop Grumman B-21 Raider. Spoločnosť Northrop Grumman pôsobí na americkom zbrojárskom trhu už od 80 rokov 20.storočia, kontrakt na nový viacúčelový bombardér B-21 získala spoločnosť ešte v roku 2015. Mnoho informácii o B-21 k dispozícii nie je, časť informácii však možno odvodiť z existujúcich a verejne dostupných faktov.

Pomenovanie B-21 Raider súvisí s legendárnym americkým náletom generála Jamesa „Jimmyho“ Doolittlea z roku 1942, kedy americké bombardéry B-25 Mitchell uskutočnili doslovne “nájazd” na japonské Tokio. B-21 Raider má vyjadrovať základné faktory nového stroja založené na schopnosti uskutočniť odvážny strategický a taktický útok na určené ciele z veľkej vzdialenosti.

Podľa informácii, ktoré sú bežne dostupné k dispozícii. tak bezchvostý B-21 Raider pripomína netopiera a podobá sa staršiemu bombardéru B-2 Spirit. Medzi B-2 Spirit a B-21 Raider však majú byť viaceré významné rozdiely. Napríklad  B-21 má motory bližšie ku koreňu krídla, kde zaberajú spoj medzi krídlom a trupom, pričom dvojpáry motorov B-2, General Electric F118-GE-100 sú zreteľne oddelené od trupu na krídle. Raiderove vzduchové vstupy sú šikmé a nie sú zúbkované ako tie na B-2. Raider B-21 má taktiež krídlami maskované výstupné trysky, na redukciu infračervenej stopy štyroch motorov, na rozdiel od B-2. (Je zaujímavé, že to je presne to, ako sa trysky zobrazovali na autorovom nákrese B-2 v apríli 1988.) 

Lietadlo B-21 sa podobá aj veľkosťou na B-2. Vyhlásenie, že medzi dodávateľmi častí B-21 sa ocitol v roku 2016 Pratt & Whitney podľa niektorých expertov zužuje možnosť výberu motorov nového bombardéra do dvoch možností: F-100 a F-135. Zrelý F-100, ktorý poháňa lietadlá F-15 Eagle sa zdá byť rozumnou voľbou, ale letectvo pravdepodobne bude chcieť pre B-21 motory F-135, ktoré poháňajú F-35 Joint Strike Fighter, kvôli podstatne vyššiemu potenciálu týchto motorov v porovnaní s F-100.

Rovnako ako jeho predchodca B-2, má byť B-21 Raider ťažký strategický bombardér navrhnutý na nesenie jadrových i konvenčných bômb. Ak vychádzame z faktu značnej podobnosti B-2 a B-21, tak je zrejmé, že B-21 bude používať podobné vybavenie. Je pravdepodobné, že B-21 bude mať dve pumovnice, s cieľom udržať finančné náklady na nízkej úrovni. Pôjde pravdepodobne o pumovnice od  Advanced Application Rotary Launcher (AARL) z bombardéra B-2. AARL pumovnice môžu niesť osem bômb alebo rakiet. 

V oblasti nukleárnych zbraní, bude letectvo vyzbrojovať B-21 pravdepodobne s Long-Range Stand-Off (LRSO) raketami, ktoré predstavujú novú generáciu “neviditeľnej” nukleárnej riadenej strely. B-21 bude môcť pravdepodobne tiež niesť nukleárne bomby B-61, najmä nové B61-12 bomby. Kombinácia týchto dvoch zbraní umožní B-21 vyčistiť si cestu cez nepriateľskú protileteckú obranu pred vypustením B-61 bomby na primárne a sekundárne ciele. 

Pri bežných úlohách bude B-21 niesť JASSM-ER konvenčné riadené strely a možno 2000 librovú, satelitne navádzanú bombu GBU-31. Bombardér B-21 by tieto zbrane mohol použiť podobným spôsobom ako jadrové zbrane, prestrieľanie si cesty cez obranu nepriateľa pred zvrhnutím JDAM je logickým krokom. B-21 môže vystreliť až 16 JASSM-ER rakiet na nepriateľské ciele z diaľky, alebo môže preniknúť cez menej sofistikovanú nepriateľskú obranu a cieľ zlikvidovať pomocou JDAM. Bombardér B-21 bude tiež pravdepodobne schopný niesť 30 000 librovú bombu Massive Ordnance Penetrator, najväčšiu konvenčnú bombu amerického arzenálu, keďže B-2 je v súčasnosti jediným bombardérom schopným niesť takto obrovskú bombu. Ak nechce americké letectvo túto bombu zo svojej výzbroje vyradiť, ostáva len B-21 ako vhodný nosič. 

Velenie amerických leteckých síl požaduje od spoločnosti Northrop Grumman vytvorenie viacúčelového neviditeľného ťažkého stroja, schopného plniť viacero bojových a taktických úloh. Stroj by nemal byť nasadený len ako ťažký bombardér, ale mal by sa využívať aj pri prieskume, mal by byť schopný riadiť nasadenie dronov. Americké letectvo by rado získalo minimálne 100 strojov B-21, všetko však závisí od finančnej situácie. Dosiaľ americké letectvo vypustilo len strohé informácie o B-21 Raider, čo je pochopiteľné. B-21 teda zatiaľ zmizla v “čiernej diere” vojenského utajovania, odkiaľ sa vynorí až vtedy, keď bude stroj pripravený k bojovému nasadeniu. 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov