Saudskí vojaci z RSLF mechanizovanej pechotnej jednotky sú vybavený rumunskými útočnými puškami Mitraliera model 1965. RSLF tiež používa lokálne vyrábané pušky Heckler & Koch G3 a Steyr AUG. Zdroj: Saudská tlačová agentúra
Aktuality, Pozemná technika, Vojenská technika,

Saudská Arábia pokračuje v získavaní zbraní z východnej Európy

Podľa správ vydaných Registrom konvenčných zbraní OSN (UNCROCA) Saudská Arábia naďalej získava zbrane a vybavenie sovietskeho typu.


Bulharsko oznámilo UNROCA, že v roku 2018 vyviezlo šesť rakiet BTR a šesť raketometov BM-21 Grad do Saudskej Arábie. Saudská Arábia teraz získala 38 kusov BM-21, pretože aj Slovensko v roku 2014 ich vyviezlo  do kráľovstva, podľa správ predložených UNROCA, hoci tento typ nikdy nebol v prevádzke v rámci pozemných síl Royal Saudi Land Forces (RSLF), ktoré doteraz používali brazílsky ASTROS.

Saudská Arábia tiež získala celkovo 30 kusov osemkolesových obrnených vozidiel BTR, 12 kusov  transportéru a tahača MT-LB a 50 kusov  OT-64 SKOT (Stredný Kolesový Obrnený Transportér), z ktorých žiaden nebol doteraz  v Saudskej službe.

Srbsko uviedlo, že v roku 2018 dodalo do Saudskej Arábie ďalších 50 neidentifikovaných bojových vozidiel a 50 delostreleckých systémov veľkého kalibru, z ktorých druhé mohli byť raketomety s kalibrom väčším ako 75 mm. Rijád dostal od roku 2014 viac ako 1 900 takýchto zbraní z krajín bývalej východnej Európy.

Správy UNROCA tiež ukazujú, že Saudi dostali v rokoch 2014 – 18 dostatočné množstvo pechotných zbraní na vybavenie niekoľkých divízií: 113 000 útočných pušiek a 5600 ľahkých guľometov, 1900 ťažkých guľometov (vrátane 23 mm protilietadlových zbraní), 450 menších mínometov a 4 270 granátometov.

RSLF a niektoré saudskoarabské ministerstvá vnútra používajú okrem zbraní kalibru NATO aj deriváty AK, ale väčšina z nich sa javia ako staršie rumunské pušky. Neexistujú žiadne náznaky, že by jednotky boli znovu vybavené novými bulharskými puškami.

Saudská Arábia a Rusko medzitým rokujú o dohode, podľa ktorej útočné pušky AK-103 – typ, ktorý už používajú špeciálne jednotky RSLF – budú licenčne vyrábané v kráľovstve.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov