Zdroj: topwar.ru
Aktuality, Námorníctvo,

Pentagon sa obáva, že Rusko si vytvorí vlastné hranice arktického šelfu

Nová stratégia Pentagonu pre Arktídu uvádza, že Rusko môže jednostranne vytvoriť hranice svojho kontinentálneho šelfu v Arktíde, ak nebude spokojné s rozhodnutím medzinárodného spoločenstva.


Podľa zverejnenej stratégie sa Washington obáva, že Rusko, nespokojné s medzinárodným rozhodnutím, nezávisle ustanoví hranice svojho kontinentálneho šelfu v Arktíde a použije vojenskú silu na ochranu svojich záujmov, hoci „predtým vo väčšine prípadov nasledovalo medzinárodné právo a kontinentálny šelf. “ Okrem toho môže Rusko zmeniť Arktídu na odrazový mostík pre vojenský útok na Spojené štáty.

Arktída je strategickým územím, pretože je potenciálnym vektorom útoku na americké územie. Čína a Rusko sa zapájajú do činností a možností nasadenia v Arktíde, čo môže predstavovať riziko pre Spojené štáty.

Pentagon sa tiež obáva, že súčasná situácia v Arktíde priamo alebo nepriamo obmedzí schopnosť Spojených štátov rozvinúť svoje sily a nepriaznivo ovplyvní strategické ciele Spojených štátov v konfrontácii s Ruskom a Čínou. Ministerstvo obrany USA vyzýva na “ochranu našich záujmov v Arktíde, posilnenie vzťahov s našimi spojencami a aktívne vedenie vojenských cvičení v regióne.”

Rusko požiadalo Komisiu OSN o rozšírenie hraníc kontinentálneho šelfu v Arktíde o 1,2 milióna kilometrov štvorcových v roku 2015. Zváženie tejto otázky sa môže uskutočniť v auguste 2019, alebo môže trvať ďalšie dva alebo tri roky.

Ruské plány zahŕňajú hrebeň Lomonosov  a ďalšie oblasti morského dna, vrátane kotliny Podvodnikov, hrebeňa Mendelejev, južného cípu hrebeňa Gakkel a zóny severného pólu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov