Michail Kalašnikov
Aktuality, História, Ručné zbrane a výstroj,

Legendárna Kalašnikovova útočná puška oslavuje 70 rokov

Pred 70 rokmi bola uvedená do prevádzky legendárna útočná puška Kalašnikov. Odvtedy sú AK a jej modifikácie najbežnejšími typmi ručných zbraní v mnohých krajinách sveta.


Zbraň navrhol Michail Timofeevič Kalašnikov v roku 1947. V tom čase mal seržant Kalašnikov len 28 rokov. Samotný návrhár neskôr pripomenul, že hlavnými vlastnosťami jeho zbrane bola jednoduchosť a spoľahlivosť. Urobil svoju zbraň pre vojakov. A nikdy nezabúdal, že “vojaci akadémiu neskončili.”

Do výzbroje sovietskej armády bola prijatá 18. júna 1949. Je potrebné poznamenať, že sa ukázala, byť  ťažká kvôli frézovanému telu. Aj bez bajonetu a zásobníka bola jej hmotnosť 4,3 kg.

Dizajnér premýšľal aj nad nábojom. Bolo potrebné mať niečo medzi silnou puškou a ľahkým pištoľovým kalibrom. Takže skončil pri náboji 7,62×39 milimetrov. Rýchlosť streľby AK bola sto rán za minútu a technická – 600 výstrelov za minútu. Rozsah mierenia – 800 metrov. Mimochodom, prvýkrát, obyvatelia Sovietskeho zväzu videli kalašnikovovu útočnú pušku v slávnom filme „Maxim Perepelica“, ktorý bol natočený v roku 1955.

AK 47

Michail Kalašnikov vylepšil AK, snažil sa odľahčiť ju, aby bola pre vojaka pohodlnejšia. A uspel s ľahšou verziou – 3,8 kg. Toto sa dosiahlo použitím nových zliatin a lisovaného tela.

A od päťdesiatych rokov sa útočná puška Kalašnikov stala hlavnou zbraňou nielen sovietskej armády, ale aj krajín Varšavskej zmluvy. Rýchlo dobyla trh so zbraňami v Latinskej Amerike, Afrike a Ázii, kde si všimli hlavné kvality sovietskych zbraní – jednoduchosť, spoľahlivosť a nízke náklady.

Neskôr sa objavuje automatická puška Kalašnikov – AKM. Váži ešte menej – 3,1 kilogramu., keď pri výrobe niektorých častí boli použité plasty. Mierená streľba sa zväčšila na tisíc metrov, nainštaloval sa kompenzátor, ktorý poskytol presnejšiu streľbu, objavil sa krátky odnímateľný bajonet. AKM bola prijala v roku 1959, vo viacerých verziách, vrátane verzie vzdušných síl kde hlavným rozdielom oproti základnej verzii je inštalácia sklopnej pažby.

Kalašnikov neustále aktualizuje. Začiatkom deväťdesiatych rokov bolo vyvinutých niekoľko úprav pre najbežnejšie automatické náboje na svete: 7,62×39, 5,45×39 a 5,56×45. Na zefektívnenie digitálneho označovania celej série dostali produkty index „100“ – AK-101, AK-102, AK-103, AK-104 a AK-105. Tieto verzie mali rôzne kalibre a dĺžku hlavne a boli určené na export.

AK 12

Aktuálna útočná puška Kalašnikov je AK-12. Je hlavnou ručnou zbraňou ruskej armády. Práca na AK-12 na základe dostupného vývoja začala v roku 2011. Ovládacie prvky boli prepracované pre pohodlie strelca. Cieľový rozsah je tisíc metrov. AK-12 môže strieľať v troch režimoch – jednotlivými ranami, dvojitými ranami a plnou dávkou. Používa náboj 5,45 x 39 milimetrov. Ďalšou novinkou je používanie lišty Picatinny. 29. januára 2018 bola AK-12 prijatá armádou, vzdušnými silami a námornými silami.

Vynálezca svetoznámeho automatu Michail Timofeevich Kalašnikov sa narodil 10. novembra 1919 v dedine Kurya na území Altaj. Bol dvakrát Hrdina socialistickej práce, Hrdina Ruskej federácie, víťaz rôznych ocenení. Kalašnikov – generálporučík, doktor technických vied. Slúžil od roku 1938 do roku 2013. Zomrel 23. decembra 2013.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov