Dvojmiestna verzia Dassault Rafale B počas operácií v Mali
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

V Indii bola v ankete vybraná víťazná stíhačka pre Indické vzdušné sily

V Indii sa už po mnoho rokov nedokážu rozhodnúť a zvoliť si lietadlo pre uzatvorenie kontraktu na nie menej ako 100 kusov pre Indické vzdušné sily.


Pred časom objednala India vo Francúzsku 32 kusov (podľa iných údajov – 36) viacúčelových stíhacích lietadiel Dassault Rafale. Teraz sa indická vláda opäť raz rozhoduje, aké stíhacie lietadlá zakúpiť a vyberá z nasledovných možností: tie samé francúzske Rafale, ruské Su-35 alebo MiG-35, švédske JAS Gripen E, americké Boeing F/A-18 Super Hornet alebo Lockheed F-21 (F-21 je výrobcom zvolené „továrenské“ označenie špeciálne pre Indiu modernizovanej F-16, podľa niektorých prameňov je však F-21 prakticky totožná s F-16V Block 70/72, ktoré si objednali aj Vzdušné sily SR) a európske stíhačky Eurofighter Typhoon.

Indická tlač sa popýtala medzi užívateľmi vo vojenskom letectve na ich názor, ktoré lietadlo by podľa ich skúseností či predstáv najlepšie vyhovovalo konečnej voľbe. Na prvom mieste sa podľa predpokladov umiestnila francúzska stíhačka Dassault Rafale. Pre nákup tohoto lietadla sa vyslovilo 63 percent opýtaných. Meno víťaza ankety je teda jasné.

Ďalšie možnosti zaostávajú už dosť citeľne. Trojicu lídrov podľa všeobecnej mienky tvoria ruský MiG-35 (15 percent za) a americký F/A-18 Super Hornet (10 percent za). Outsiderom v ankete sa podľa mienky indických vojenských užívateľov stal Eurofighter Typhoon. A F-21 bola porazená švédskym Gripenom E. (Ktovie, ako by dopadla podobná anketa medzi slovenskými vojenskými pilotmi…. Len tu treba upresniť, že vo výbere pre vojenské letectvo SR boli proti Lockheed F-16V Block 70/72 ešte staršie Gripeny C/D, pozn.prekl.)

Anketa v percentuálnom vyjadrení a presvedčivé víťazstvo francúzskeho lietadla Rafale

Obráťme však pozornosť na nasledovné: v ankete sa nenachádza Su-35, fakt, ktorý robí anketu viacmenej nedôveryhodnou.

Už prv totiž indická tlač prinášala správy o tom, že predovšetkým Suchoj Su-35 má veľkú šancu zabojovať o indický trh a jedine on môže konkurovať francúzskym viacúčelovým stíhacím lietadlám Dassault Rafale.

Zdroj: https://topwar.ru

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov