PC30 Oľcha,  zdroj: gazeta.ru
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika, Vojenská technika,

Ukrajina sa pýši novou raketou

Ukrajina oznámila úspešné testovanie raketového systému PC30 Oľcha. Podľa ukrajinských údajov v súčasnosti Oľcha dosahuje dolet 130 km a v blízkej budúcnosti sa zvýši na 200 km.


Podľa oficiálnych údajov sa ukrajinským vývojárom podarilo výrazne zvýšiť strelecký dosah komplexu. Presné taktické a technické charakteristiky rakiet sú stále nejasné, ale podľa údajov z otvorených zdrojov ukrajinskí raketoví inžinieri vykonali odpálenie modernizovaných rakiet v rozsahu asi 130 km.

Oľcha je ukrajinský raketový systém s viacnásobným spustením a nastaviteľnou muníciou. V skutočnosti je to modernizovaná verzia sovietskeho systému „Smerč“. Oficiálni predstavitelia Kyjeva označili rakety Oľcha za „jedinečné“ a opakovane uviedli vysoký dopyt po nich v zahraničí, čo samo osebe vyzerá trochu pochybne, pretože systém, ktorý práve prijala národná armáda, nemá bojové skúsenosti a ešte sa nezačal sériovo vyrábať. Systém bol prijatý ukrajinskou armádou v októbri 2018. Vláda prisľúbila, že v polovici roku 2019 začne s dodávkami pre vojská.
V druhej polovici mája tohto roku Kyjev spustil testy komplexov Oľcha-M a Oľcha-R v testovacej lokalite v regióne Odesy. Hmotnosť rakety Oľcha je asi 800 kg, kontrolný systém váži 50 kg a pohonná jednotka asi 500 kg. V hlave rakety môžu byť inštalované výbušné, skupinové, alebo termobarické rakety s hmotnosťou do 250 kg. Výška letovej dráhy výrobku je od 20 do 40 000 metrov. Letová rýchlosť je viac ako 1000 m / s.

Oľcha je určená na ničenie pozemných aj vodných cieľov, zdôrazňujú na Ukrajine. Riadená strela je riadená celou letovou trajektóriou pomocou plynovo-dynamických kormidiel a má zotrvačné vedenie so schopnosťou upraviť trajektóriu za letu pomocou signálu GPS. Predpokladá sa, že Oľcha v rámci krajín bývalého ZSSR má iba dvoch konkurentov – bielorusko-čínsky Polonéz a ruské Tornado-S.

Ako je známe, Tornado-S má strelecký dosah 120 km. Podľa ukrajinských vývojárov sa to však dosahuje znížením hmotnosti hlavice na 150 kg, zatiaľ čo Oľcha váži 170 kg a očakáva sa, že sa zväčší na 250 kg. Bielorusi v Minsku na 9. medzinárodnej výstave zbraní a vojenského materiálu MILEX-2019 predstavili raketový komplex Polonez-M. Maximálny strelecký dosah komplexu je 290 km. Je vybavený raketami A200 a A300. Na viacnápravovom podvozku MZKT 7930-313 sú namontované dve sady odpaľovacích kontajnerov (osem rakiet). Maximálny počet terčov zasiahnutých salvou jedného bojového vozidla je 8.

Na Ukrajine sa predpokladá, že rakety Polonez majú presnosť 30 metrov a Tornado-S až 50 metrov. Ukrajinskí odborníci označujú systém Oľcha ako jedinečný kvôli vysokej presnosti 5-7 metrov. Ruskí odborníci sa domnievajú, že presná charakteristika Oľcha bude známa až podľa výsledkov skutočného použitia v boji. Pokiaľ ide o ruskú Tornado-S, bola pre ňu už vyvinutá posledná riadená strela s dlhým doletom, ktorá je schopná zasiahnuť ciele vo vzdialenosti až 200 km s odchýlkou od určeného bodu len jeden meter.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov