Seržant Rudy Parsons, výsadkár 133. Špeciálnej Taktickej jednotky a jeho pátrací a záchranný pes vo vrtuľníku UH-60 Black Hawk počas tréningu,   zdroj: Air National Guard
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana, Letectvo,

Armádna letecká služba v Kentucky zamestnala holandského ovčiaka na pátracie a záchranné operácie

Letecká národná garda v má nového člena, ktorý pomáha pri pátracích a záchranných operáciách: Callie, dvojročný holandský ovčiak. Bol pridelený k 123. špeciálnej taktickej letke Kentucky Air Guard, ktorá je súčasťou SAR programu ( Pátracie a záchranné akcie ) K-9, ktorý sa začal v roku 2018 s cieľom zlepšiť schopnosť tímov rýchlej reakcie pri hľadaní ľudí pri katastrofách.


Callie je v súčasnosti jediným pátracím a záchranným psom ministerstva obrany. Armáda častejšie spolupracuje so štátnymi a federálnymi agentúrami, keď potrebuje psy na pátracie a záchranné misie.

“Callie je trénovaná na hľadanie živých,” povedal Seržant Rudy Parsons, “Nasadzovaná je v divočine a pri zrútených objektoch, počas katastrof.” Je vyškolená na zisťovanie živých ľudí, ich nájdenie a upozornenie, keď ich nájde.”

Predtým sa operácie prieskumu a záchrany v mestských oblastiach realizovali výcvikom ľudí s ťažkou technikou a s použitím kamier – metód, ktoré Parsons charakterizoval ako časovo náročné a náročné. Napriek tomu, že sa ťažká technika stále zúčastňuje, Parsons povedal, že Callie „prekonáva všetky typy zariadení, alebo strojov iba svojimi schopnosťami, nosom a inteligenciou.“

Parsons sa prvýkrát začal zaujímať o spustenie SAR programu so psami po zemetrasení na Haiti v roku 2010 v roku. Miestne zdroje informovali letcov, že budova školy bola zničená, a že 40 detí bolo uväznených, čo viedlo posádku špeciálnych taktických letcov, aby strávili niekoľko dní rozoberaním trosiek a hľadaním detí. Federálna agentúra pre riadenie mimoriadnych udalostí dorazila o niekoľko dní neskôr so psom a oblasť vyčistila za 20 minút, pričom dospela k záveru, že v troskách neboli uväznení žiadni ľudia. Podľa Parsonsa tento incident objasnil hodnotu psov počas pátracích a záchranných misií.

“Unikátnou funkciou, ktorú môžeme poskytnúť začlenením Callie, je to, že ju môžeme dostať na miesta, na ktoré sa nemôže dostať nikto iný,” uviedol Parsons. „To je najväčšia výhoda. … V situácii, ako bolo zemetrasenie na Haiti, sme ju mohli dostať na miesto okamžite, a vtedy by to mohol byť rozdiel v živote niekoho.

Seržant Rudy Parsons, výsadkár 133. Špeciálnej Taktickej jednotky a jeho pátrací a záchranný pes sa zúčastňujú Patriot North, každoročného domáceho cvičenia, ktorého cieľom je poskytnúť výcvik v oblasti reakcie na prírodné katastrofy vo Fort McCoy, Wisconsin, 17. júla

“Pátracie a záchranné psy sa v civilnej ochrane používajú pravidelne. Vďaka ich schopnostiam nie je nič, čo by sa im priblížilo. Pokračujeme v rozvoji, aby sme mohli interagovať a fungovať pri každej spôsobilosti, v ktorej by mohla byť armáda USA, nápomocná pri záchrane životov,” uviedol Parsons.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov