zdroj: zbrojnice.com, foto: zbrojnice.com
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana, Ručné zbrane a výstroj,

Jordánsko: Zastavenie vydávania povolení na zbrane stimulovalo čierny trh, parlament teraz prerokúva návrh konfiškácií a očakáva iný výsledok

Horor občianskej vojny v susednej Sýrii a obsadenie časti Iraku ISIS viedli k zásadnému zvýšeniu záujmu civilistov v Jordánsku o držaní zbraní. Štátne orgány miera vyzbrojovania vydesila takým spôsobom, že v roku 2014 zastavili vydávanie povolení na držanie zbrane a prestali vydávať a predlžovať povolenie k skrytému nosenie zbrane pre sebaobranu. Výsledkom bol absolútne nekontrolovaný nárast čierneho trhu.


Vyprázdnenie obchodov po začiatku vojny v Sýrii
Sotva sa sýrska fáza “arabskej jari” preliala do otvoreného konfliktu, tak Jordánci doslova vyprázdnili miestne obchody so zbraňami. Ceny najčastejšie predávaných zbraní – pištolí Beretta, FN a Star vzrástli desaťnásobne. Automatické AK-47, ktoré sa na čas stali úplne nedostupnými, zdraželi pätnásťkrát.

Štátne orgány na vyzbrojovanie reagovali zastavením vydávania licencií pre držanie zbraní a de facto zrušením možnosti skrytého nosenia zbraní pre sebaobranu. Jordánski odborníci zrejme nabrali rozumy na rovnakom mieste, ako úradníci Európskej únie, pretože následný obrovský nárast čierneho trhu ich zastihol úplne nepripravených.

Zatiaľ čo miestny extrémisti ilegálne prekračovali hranice, aby sa pridali k svojim ideologickým súkmeňovcom v Sýrii, zo Sýrie do krajiny vo veľkom prúdili dodávky nelegálnych zbraní. Skôr populárne a teraz nedostupné modely na trhu nahradili predovšetkým brokovnice a pištole tureckej výroby, ktoré si vďaka relatívne vysokým nelegálnym dovozom dokázali udržať nižšie ceny.

Obchodník Abu Omar k tomu dodal: “Predtým si ľudia zbrane kupovali, aby s nimi mohli machrovať. Dnes ich všetci kupujú pre svoje bezpečie. ”

Návrh zákona zakazujúceho držanie automatických a samonabíjacích zbraní
V Jordánsku má dnes zbrojný preukaz približne 120.000 osôb zo 7 miliónov obyvateľov. Ďalší najmenej milión je ozbrojený nelegálne. Podľa analytika Sauda al-Sharaf sa dnes v Jordánsku stalo (nelegálne) nosenia zbraní bežným. Sharaf ďalej dopĺňa, že Jordánsko má dobrú zbraňovú legislatívu, len ju nie je schopné presadzovať.

Jordánsky parlament teraz prerokúva návrh zákona, podľa ktorého by malo byť úplne zakázané civilné držanie automatických a samonabíjacích zbraní. Podľa oficiálneho odôvodnenia je jedným z hlavných dôvodov snaha predchádzať nehodám, ktoré sa často stávajú pri svadobných, narodeninových či pohrebných streľbách do vzduchu.

Omar Raddad, bývalý generál a bezpečnostný analytik, dopĺňa, že ďalším dôvodom je použitie týchto zbraní teroristami pri útokoch v posledných rokoch.

Občania ale zrejme pre návrh nemajú príliš pochopenie. Sociálne siete a jordánskej blogy sú plné odsúdenia nového návrhu, za ktorým nevidia boj proti terorizmu, ale výhradne politické dôvody. Komentátori si všímajú, že na rozdiel od minulosti dnes Jordánci vnímajú – bez ohľadu na legislatívu – držanie zbraní ako svoje neodňateľné právo.

Sharaf k tomu dopĺňa: “Nemyslím si, že by Jordánci dobrovoľne odovzdali svoje zbrane. Ale keď vláda začne novú legislatívu zavádzať do praxe, tak im nič iné neostane. “

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov