Bombardér XIAN H-6K , foto: airliners.net
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Čína plánuje svoj najväčší bombardér vyzbrojiť nadzvukovými raketami

Hlavným poslaním čínskeho bombardéra XIAN H-6K je zasiahnuť kľúčové strategické body hlboko na nepriateľských územiach, informovala štátna televízia. Vedúci experti predpovedali, že bojové lietadlo by mohlo byť nakoniec vyzbrojené nadzvukovými zbraňami, ktoré môžu zničiť nepriateľské vojenské uzly vzdialené 3 000 kilometrov. v priebehu niekoľkých minút. Spolu so stíhačkami J-20 mohli H-6K zničiť nepriateľské bojové prostriedky ešte predtým, ako sa vojna naplno rozbehne, uviedli analytici.


“Naším hlavným cieľom vo vojne je začať útoky na hlboké a životne dôležité pozície nepriateľa a ochromiť ich zariadenia.” uviedol pilot H–6K Li Ping

Aj keď H-6K nie je tajným bojovým lietadlom, ani nemá mimoriadnu rýchlosť na preniknutie hlboko do nepriateľského územia, je vybavený veľmi pokročilými zbraňami vrátane rakiet, ktoré mu umožňujú útočiť na vzdialené ciele. H-6K môže zostať v bezpečnej zóne a odpáliť rakety, ktoré je ťažké zachytiť kvôli ich schopnostiam utajenia.

Čína vyvíja nadzvukové rakety, ktoré lietajú najmenej päťkrát rýchlejšie ako zvuk v posledných rokoch by sa ich  dosah a rýchlosť útoku mohol zvýšiť a riadená strela by mohla potenciálne zasahovať ciele hlboko v nepriateľských územiach vzdialených 3 000 kilometrov.  za pár minút, “uviedla Wang Ya’nan šéfredaktorka časopisu Aerospace Knowledge,.

Za predpokladu, že každá H-6K dokáže niesť šesť rakiet, 10 bombardérov môže zaútočiť až 60 životne dôležitých vojenských uzlov  nepriateľa. H-6K prechádzajú častým výcvikom v bojových scenároch spolu s lietadlami včasného varovania a bojovými lietadlami. Napríklad stíhačky J-20 uskutočňujú vzdušné bojové cvičenia v plnom rozsahu a mimo vizuálneho dosahu. J-20 by mohol spolupracovať s H-6K a vyčistiť oblohu tak, že zostrelí nepriateľské letecké uzly, ako sú lietadlá včasného varovania a zásobovacie lietadlá, zatiaľ čo H-6K bude podľa Wang ničiť pozemné ciele , ako sú veliteľské centrá a raketové pozície.

V roku 2018 bola munícia, ktorú používali pri cvičeniach H-6K, niekoľkokrát silnejšia ako v minulých rokoch, došlo dokonca k vypusteniu najsilnejšej čínskej konvenčnej bomby, ktorú miestne médiá nazvali podobne ako američania  „matkou všetkých bômb,“ Bombardér stredného doletu H-6K, je čínska verzia sovietskeho bombardéra Tu-16, s doletom okolo 3500 kilometrov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov