MiG-29 UPG (indická verzia MiGu-29SMT) Indických vzdušných síl
Aktuality, Letectvo,

V Indii vyšla správa o nákupe modernizovaných lietadiel MiG-29 za „dumpingové ceny“

V Indii bola v tlači potvrdená informácia o tom, že pre domáce Vzdušné sily bude v Rusku zakúpená modernizovaná verzia viacúčelových stíhacích lietadiel MiG-29. Samozrejme, názory odborníkov na uvedený obchod sa rôznia. Kritici uzavretia zmluvy sa nechali počuť, že India by sa mala obzerať po „jednoznačne súčasných bojových lietadlách a nevsádzať na letectvo tvorené lietadlami ešte predchádzajúcej generácie“.


Aktuálne uverejnil portál OneIndia príspevok, v ktorom sa podotýka, že nákup modernizovaných MiGov-29 je veľmi výhodný, pretože sa uskutoční za priaznivú, až „dumpingovú“ cenu. Ak možno veriť uvedeným správam indického portálu, potom Rusko podľa všetkého dodá Vzdušným silám Indie modernizované stíhacie lietadlá (s najnovšou avionikou a zbraňovými systémami) za cenu 200 indických crore / kus (crore – indická mena popri rupii, pričom 1 crore = 10 miliónov rupií). V prepočte na ruské ruble to je približne 1,8 miliardy (resp. 27,6 milióna amerických dolárov). Pre porovnanie, MiGy-29 s výzbrojou, ale bez spomínanej modernizácie majú cenu približne 700-800 miliónov rubľov (teda 10,5 až 12,3 milióna amerických dolárov).

V OneIndia sa tiež píše, že tento obchod bude aj pre indický rozpočet omnoho lacnejší ako ďalší nákup francúzskych viacúčelových lietadiel Dassault Rafale.

Správa o „dumpingovej cene“ v porovnaní s cenou za lietadlá Dassault Rafale vyvolala vlnu nevôle medzi odporcami akvizície MiGov-29 pre Indiu. Zazneli slová o tom, že vlastne aj cena 27,6 milióna US dolárov za lietadlo sa v konečnom dôsledku javí ako vysoká a to aj napriek viacstupňovej modernizácii.

Ak sa vrátime späť k spomenutému indickému článku, je potrebné zmieniť hypotézu, s ktorou argumentujú indickí novinári, prečo práve MiGy-29 sú nakupované pre Vzdušné sily Indie. Táto hypotéza znie nasledovne:

Zostrelenie stíhačky F-16 pakistanských vzdušných síl vo februári tohto roku modernizovaným lietadlom MiG-21 Bison Indických vzdušných síl možno považovať za dôkaz vysokej efektivity modernizácie lietadiel MiG.

Pre ruského výrobcu, ak možno brať túto logiku indických novinárov k danej téme za smerodajnú, to znamená, že sa napokon môžu zvýšiť aj šance lietadiel MiG-35 uspieť na indickom trhu v aktuálne prebiehajúcom výbere.

V správe bolo uvedené tiež: „Mnohí odborníci vyslovujú obavy z toho, že tieto ruské lietadlá sú v dnešnej dobe už staré a nedržia krok so strojmi súčasnosti. Označujú ich dokonca za lietajúce rakvy“. (…) Tomuto lietadlu je dnes v skutočnosti naozaj 33 rokov, no napriek tomu naďalej zostáva efektívnou zbraňovou platformou. Technické parametre MiGu-29 jasne ukazujú, že toto stíhacie lietadlo je stále zodpovedajúco konkurencieschopné a ďalšia modernizácia mu ešte predĺži životnosť o minimálne 10-15 rokov.

Pre MiG-29UPG jasne hovorí aj nasledovné vyjadrenie: Bojové lietadlo MiG-29, ktoré zohralo kľúčovú rolu pri indickom víťazstve roku 1999 v tzv. Kargilskej vojne, je dnes schopné dopĺňať palivo vo vzduchu, vykonávať viacúrovňové útoky a je kompatibilné s najmodernejšími riadenými strelami, – tak sa vyjadril poručík indického letectva Karan Kohli pre PTI (indická tlačová agentúra)

preklad: -mip-

Zdroj: https://topwar.ru , www.oneindia.com

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov