Technologický demonštrátor Mitsubishi X-2 Shinshin
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Japonsko sa napokon rozhodlo pre výrobu vlastného lietadla stealth kategórie

Rezort obrany Japonska má v pláne vyčleniť prostriedky pre vojenský rozpočet v položke výdaje na výrobu „neviditeľného“ stíhacieho lietadla novej generácie, ktoré má perspektívne nahradiť dnes už v takmer všetkých aspektoch zastaralé lietadlá Mitsubishi F-2. S touto informáciou prišlo 21. augusta 2019 vydanie japonských novín Yomiuri Shimbun.


 

Celkové náklady na vývoj nového stíhacieho lietadla by sa mohli vyšplhať na poldruha trilióna japonských jenov (teda približne 14 miliárd amerických dolárov). Vývoj japonského stíhacieho lietadla si vyžaduje aj účasť firiem z USA a Spojeného kráľovstva, ktoré majú dodať japonskej strane niektoré dôležité technológie, v opačnom prípade by náklady na vývoj boli ďaleko vyššie. Financovanie projektu sa začne na jar roku 2020, čo znamená začiatkom nového fiškálneho roku v Japonsku.

 

Predpokladá sa, že lietadlo z kategórie stealth s predbežným označením F-3 nahradí zastarávajúce lietadlo Mitsubishi F-2 na začiatku (resp. v polovici) 2030-tych rokov. Rezort obrany Japonska plánuje nahradiť celkom 90 lietadiel F-2 za F-3.

 

Ešte prednedávnom prejednávali Japonci možnosť nákupu nových stíhacích lietadiel zo zahraničia, konkrétne od spoločnosti Lockheed Martin (USA), ktorá ponúkala Tokiu nové stíhacie lietadlo vyvinuté na základe F-22 a F-35. Mali to byť lietadlá špeciálne vyvinuté a vyrobené pre Japonsko podľa domácich požiadaviek. Napokon sa však Japonsko rozhodlo pre svoje vlastné stealth stíhacie lietadlá. Ich výroba by mala byť zrealizovaná aj s využitím najnovších technológií zahraničných leteckých spoločností.

 

Vývoj domáceho lietadla s označením F-3 vychádza z japonského technologického demoštrátora spoločnosti Mitsubishi s označením X-2 Shinshin (pôvodné označenie projektu bolo ATD-X, Advanced Technology Demonstrator – Pokročilý technologický demonštrátor). Jeho ďalším vývojom z neho má vzniknúť dvojmotorové stealth nadzvukové stíhacie lietadlo 5. generácie s už spomínaným označením F-3. Začiatok výroby Mitsubishi F-3 bol predbežne stanovený na rok 2027. Finálne stealth stíhacie lietadlo 5. generácie Mitsubishi F-3 (podľa niektorých údajov zaraďované dokonca už do 6. generácie) by sa malo výrazne líšiť od demonštrátora X-2, ktorého prvý let sa uskutočnil ešte v apríli 2016 z letiska v meste Nagoja na letisko v Gifu.

Záber z prvého letu technologického demonštrátoru Mitsubishi X-2 Shinshin (pôvodné označenie Advanced Technology Demonstrator-X), 22. apríla 2016

Konštrukčne by síce malo ísť jednomiestne lietadlo klasickej koncepcie, podobnej americkému F-22 Raptor s delta krídlom, oproti demonštrátoru X-2 však zhruba o 2/3 väčšie. Samozrejmosťou by malo byť disponovanie schopnosťou supercruise či vektorovanie ťahu výstupných trysiek prúdových motorov konečného lietadla.

preklad a úprava: -mip-

zdroj: https://planet-today.ru

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov