Pamätník v Dargovskom priesmyku
Aktuality, História,

Pražskému starostovi sa nepáči aj pamätník na Dargove

Starosta Prahy 6, ktorý stál za odstránením sochy sovietskeho maršála Koneva, komentoval na Facebooku aj Pamätník víťazstva v Dargovskom priesmyku.


“Hádám, že takhle, jako památník v Dargovském průsmyku na východě Slovenska, zřejmě nový pomník osvobození Prahy od nacismu, který má podle dnešního rozhodnutí zastupitelstva Prahy 6 nahradit pomník sovětského maršála Koněva, vypadat nebude. Ale nepředbíhejme událostem. Děkuji všem z TOP 09 – Praha 6KDU-ČSL Praha 6ODS PRAHA 6Praha 6 jste VYZelení Praha 6Piráti Praha 6 i ANO, tohle je Praha 6, kdo se i navzdory štvavé kampani nezalekli a podpořili svým hlasem návrh na přemístění Koněvovy sochy do paměťové instituce. Tedy do muzea nebo třeba na vojenský hřbitov. To by nakonec Rusko mohlo považovat za své vítězství – ze sochy by se totiž rázem stal válečný pomník a konečně by požíval ochrany mezinárodního práva. A nový pomník, o kterém píšu výše, vzejde skutečně z veřejné soutěže. A bylo by vlastně sympatické, kdyby se do té soutěže přihlásili i ruští umělci. A samozřejmě děkuji všem, kdo mě a kolegy v uplynulých týdnech podporovali. Je vás skutečně hodně ze všech koutů naší země. Díky!”

.
Starosta MČ Praha 6. Mgr. Ondřej Kolář

Samotný Pamätník víťazstva ležiaci južne od hlavnej cesty bol odhalený pri príležitosti 10. výročia bojov o Dargovský priesmyk. Jeho autorom je sochár Vojtech Löffler. Symbolizuje privítanie červenoarmejca východoslovenským ľudom, ktorý reprezentuje robotník a roľníčka. Do štátneho zoznamu kultúrnych pamiatok východoslovenského kraja bol zapísaný dňa 26.6.1963 pod názvom “Pamätník oslobodenia východného Slovenska sovietskou armádou, situovaný na hranici chotárov obcí Košický Klečenov a Dargov”. Pôvodne bol umiestnený v tesnej blízkosti hlavnej cesty. Na súčasné miesto ho v súvislosti s výstavbou areálu premiestnili až v roku 1975. Už z pôvodného názvu pamätníka vyplýva, že bol odhalený na počesť nielen padlým sovietskym vojakom v Dargovskom priesmyku, ale celkovo padlým sovietskym vojakom na území východného Slovenska. Oficiálne tradovaný počet padlých je 22 000.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov