foto: topwar.ru
Aktuality, Pozemná technika,

Výrobca tankov Abrams predstavil prototyp ľahkého tanku

Americká spoločnosť General Dynamics predstavila nový koncept ľahkého tanku. Prezentácia sa konala na výstave zbraní amerického námorného zboru.


V Modern Day Marine v štáte Quantico vo Virgínii predstavila spoločnosť General Dynamics Corporation maketu nového „ľahkého tanku“ s názvom Griffin II. Sľubné vozidlo bude mať vylepšené pancierovanie a 120 mm kanón, podobne ako 120 mm kanón M1 Abrams – tank vyrobený rovnakou spoločnosťou. Veža Griffin – menšia verzia veže Abrams, je určená na boj s tankami a inými obrnenými vozidlami.

foto: globalsecurity

Prezentovaná platforma je určená predovšetkým pre pechotné a letecké jednotky. Americká armáda očakáva, že nový „ľahký tank“ bude vážiť 38 ton. Je navrhnutý tak, aby sa zúčastňoval na modernej viacdoménovej vojne, ktorá môže prebiehať súčasne v piatich oblastiach – na súši, vo vzduchu, na vode, vo vesmíre a kybernetickom priestore.

Griffin II je primárne určený na podporu pechoty, stroj, ktorý môže byť nasadený zo vzduchu do boja a manévrovania v mestskom priestore, ale s smrteľnou palebnou silou plnohodnotného tanku na veľké vzdialenosti na ničenie nepriateľských obrnených vozidiel.

Podľa dostupných informácií má Pentagon v úmysle pomocou novej platformy so 120 mm kanónom zvýšiť palebnú silu leteckých a expedičných síl a ľahkej pechoty. Tento tank bol vyvinutý ako súčasť programu mobilnej chránenej palebnej sily ozbrojených síl USA. Prežitie platformy sa môže výrazne zlepšiť pomocou inteligentných senzorov, ktoré sa integrujú do softvéru stroja na vytvorenie viacúrovňového systému opatrení pasívnej a aktívnej ochrany.

Sprut-SD

Koncepcia viacúčelovej pozemnej platformy sa považuje za odpoveď na ruský protitankový kanón Sprut-SD. Rovnako ako prototyp amerického ľahkého tanku, aj model 2C25 alebo Sprut-SD je navrhnutý pre výsadkové jednotky, má 125 mm kanón a vďaka svojej menšej hmotnosti a rozmerom má väčšiu manévrovateľnosť a mobilitu s porovnateľnou bojovou silou ako hlavný bojový tank.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov