foto: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

6. ročník Memoriálu kapitána Edmunda Makovníka

Zvolenské krídlo velenia, riadenia a prieskumu vzdušných síl zorganizovalo 26. a 27. septembra Memoriál kpt. Edmunda Makovníka, už šiesty ročník 24-hodinovej súťaže v základných bojových zručnostiach (24 HIMC). Podľa zástupcu veliteľa krídla podplukovníka Ferdinanda Dycha chceli aj takýmto spôsobom prebudiť aktivitu a súťaživosť vojakov a poddôstojníkov v rámci krídla, ktoré má svojich príslušníkov rozmiestnených na pracoviskách po celom území Slovenska.


foto: MO SR

Súťaž nesie meno bývalého dlhoročného príslušníka krídla, ktorý koncom roku 2013 zahynul pri samovražednom útoku na konvoj v Afganistane. Cieľom súťaže, ktorá trvala presne 24 hodín, bolo podľa veliaceho poddôstojníka krídla nadrotmajstra Rastislava Skubeňa preveriť vybrané bojové zručnosti jednotlivca a malého tímu, kombinované s presunom jednotky v hornatom a zalesnenom teréne.  V tomto roku ich takýto presun priviedol prudkým stúpaním aj na Pustý hrad nad Zvolenom. Súťažné družstvá, ktoré pozostávali z veliteľa a troch členov (okrem toho ešte s nimi bežal aj náhradník, ktorý mohol po povolení riadiaceho na jednotlivých kontrolných bodoch vystriedať jedného člena tímu) čakalo celkom 13 pracovísk.

foto: MO SR

Na nich boli preverované ich praktické vedomosti zo streleckej a taktickej prípravy, topografie, RCHBO, zdravotnej, spojovacej a ženijnej prípravy. Okrem iného ich čakala aj úplná „rozborka“ a „zborka“ samopalu vzor 58 so zásobníkom bez bodáku a pištole vzor 82 na čas so zaviazanými očami, ale aj postavenie stanu S-65 v čo najkratšom čase, v ktorom potom prespali. Museli poskytnúť prvú pomoc a zvládnuť nástrahy prekážkovej dráhy.  Premiérovo pribudlo pracovisko vojskového vodcovstva. Každý účastník súťaže musel mať pri štarte i v cieli hmotnosť batohu minimálne 10 kilogramov. Všetky nástrahy súťaže nakoniec najlepšie zvládol tím Alpha zo zvolenskej roty podpory velenia. Jeho veliteľkou bola zástupkyňa veliteľa roty nadporučíčka Denisa Porubiaková, ktorá si vlastne zopakovala víťazstvo z roku 2016. Aj keď teraz mala tím trochu obmenený. Na rok sa jej družstvo stalo držiteľom putovnej trofeje.

foto: MO SR

„V tomto roku sme po prvý raz odmenili aj najlepších jednotlivcov v streleckej príprave, na prekážkovej dráhe a vo vodcovstve. Najlepším strelcom sa stal čatár Peter Turčan z družstva Charlie operačného centra Zvolen, najlepším na prekážkovej dráhe bol poručík Dávid Pálka z tímu Echo roty podpory velenia a najlepším lídrom sa stal čatár Ján Gira z tímu Bravo práporu rádiolokačného prieskumu. Som rád, že súťažiaci ukázali svoje majstrovstvo. Aj keď pri plnení niektorých úloh siahli doslova na dno svojich fyzických a psychických síl, nevzdali sa. Súboj bol vzácne vyrovnaný, medzi jednotlivými družstvami boli malé bodové rozdiely. Osvedčilo sa aj nové poňatie plnenia streleckých úloh,“spokojne konštatoval pri vyhlasovaní víťazov podplukovník Dycha.

Organizátorom súťaže pomohla aj v tomto roku finančná pomoc zo strany Vojenskej podpornej nadácie (VPN). Vďaka nej zakúpili vecné dary pre súťažiacich.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov