Sikorsky UH-60M Black Hawk v Chorvátsku na letisku Pleso (Záhreb)
Aktuality, Letectvo,

Chorvátsko kupuje vrtuľníky Black Hawk UH-60M

Chorvátsko sa stane piatou východoeurópskou krajinou, ktorá dostane viacúčelové vrtuľníky UH-60M Black Hawk od USA. Ministerstvo zahraničných vecí USA schválilo predaj dvoch nových čiernych jastrabov chorvátskym ozbrojeným silám.


 

30. októbra zaslalo americké ministerstvo obrany pre obrannú spoluprácu (DSCA) oznámenie americkému Kongresu o plánovanom predaji dvoch nových viacúčelových vrtuľníkov Sikorsky UH-60M Black Hawk Chorvátsku. Dodávka sa uskutoční ako súčasť amerického programu medzištátneho vojenského predaja. Celkové náklady na navrhované dodanie budú 115 miliónov dolárov.

 

Ďalšie dva vrtuľníky UH-60M novej konštrukcie, Chorvátsko dostane od Spojených štátov v rokoch 2020 – 2021 vo forme vojenskej pomoci. Chorvátska armáda bude vyzbrojená štyrmi americkými helikoptérami, ktoré by mali nahradiť sovietske vojenské transportné vrtuľníky Mi-8, ktoré Chorvátsko zdedilo po juhoslovanskej armáde. Spojené štáty predtým schválili predaj UH-60 Black Hawk pre Slovensko, Albánsko, Lotyšsko a Litvu.

 

Sikorsky UH-60M Blackhawks – pristátie na letisku v Splite, Jul 16, 2019

UH-60 Black Hawk (Black Hawk) je viacúčelový vrtuľník, ktorý vytvorila americká spoločnosť Sikorsky. Vyrába sa od roku 1977 a počas tejto doby sa opakovane modernizoval. Určený je na prepravu 11 vojakov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov