Lt.Cmdr. Michael „Mob“ Thremel pred svojím lietadlom F/A-18E Super Hornet
Aktuality, Letectvo,

Stíhačka Vojenského námorníctva USA „ozdobená“ symbolom potvrdzujúcim zostrel sýrskeho lietadla

 


Americké viacúčelové stíhacie lietadlo F/A-18E Super Hornet, ktoré sa osvedčilo na sýrskom nebi, sa ocitlo na záberoch fotografov s „bojovou ozdobou“. Bolo odfotografované so symbolom potvrdzujúcim zostrel nepriateľského stroja.

Major (Lt.Cmdr Voj.námorníctva USA) Michael „Mob“ Thremel na lietadle s trupovým číslom 168917 Modex 302 náležiacom k letke lietadlovej lode USS George Bush zostrelil 18. júna 2017 sýrsky Suchoj Su-22, stíhací bombardér Sýrskych vzdušných síl. Za tento svoj úspešný zostrel dostal medailu, ktorá sa udeľuje za hrdinstvo alebo za neobyčajné úspechy dosiahnuté počas bojových letov.

Podľa verzie americkej strany bolo zničenie sýrskeho stroja „vynútené“. Vládny Suchoj Su-22 útočil 18. júna 2017 na pozície „Sýrskych demokratických síl“ podporovaných USA. Útok sýrskeho lietadla sa uskutočnil v rámci ofenzívy síl kontrolovaných Damaskom na pozície odporcov prezidenta Sýrskej arabskej republiky, Baššára al-Asada.

Za týchto podmienok vzlietla z lietadlovej lode stíhačka F/A-18E Lt.Cmdr. Michaela Thremela a vo vzdušnom boji trvajúcom približne 8 minút zostrelila Su-22 sýrskeho letectva. Súboj neprebiehal spočiatku jednoznačne, americký pilot vypustil najskôr teplom navádzanú raketu AIM-9X Sidewinder, pred ktorou sa však sýrsky pilot ubránil vypustením klamných cieľov, preto americký pilot následne vypustil radarom navádzanú raketu AIM-120 AMRAAM, ktorá už svoj cieľ neminula. Pilot sýrskeho lietadla, plukovník Ali Fahd sa úspešne katapultoval a bol neskôr zachránený sýrskou armádou.

V článku spomínané lietadlo Su-22 je exportnou modifikáciou sovietskeho stíhacieho bombardéra Su-17, v tomto prípade išlo konkrétne o Su-22M4 (Su-17M4), ktoré bolo vyrábané v období od 1983 do 1990.

Video so zostrelením stíhacieho bombardéra Su-22M4 stíhačkou F/A-18E:

zdroje: topwarfighterjetsworld

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov