foto: DSG Technologies
Aktuality, Námorníctvo, Ručné zbrane a výstroj,

Američania vyvíjajú nové super podvodné strelivo

Tradičné guľky pod vodou rýchlo spomalia, takže sú takmer neúčinné. Metóda známa ako „superkavitácia“ umožňuje objektom letieť vo vode oveľa vyššími rýchlosťami. Tieto guľky by mohli fungovať s existujúcimi zbraňami a mohli by urobiť špeciálne sily ešte smrteľnejšími. Spoločnosť DSG Technologies, vyvíja nové strelivo, ktoré môže letieť vo vode tým, že sa uzavrie do plynovej bubliny. Bublina plynu znižuje množstvo odporu na guľke a zrýchľuje ju pod vodou. Tento proces sa nazýva superkavitácia a používa ho ruské torpédo VA-111 Škval na pohyb až päťkrát rýchlejší ako tradičné torpéda.


 

 

Nová rada špecializovaných guliek by mohla umožniť personálu špeciálnych síl USA strieľať z podvodných zbraní a zapojiť ďalších potápačov a ich podvodné zbrane. Zatiaľ čo tradičné guľky sú pod vodou neúčinné, nové guľky fungujú tak, že okolo guľky vytvárajú vzduchovú bublinu, čo umožňuje guľke napredovať s menšími fyzickými obmedzeniami. Bežné guľky sú navrhnuté tak, aby leteli vzduchom rýchlosťou vyššou ako 300 metrov za sekundu. Let cez iné médium robí guľky pod vodou veľmi nepraktickými.

 

Video streľby do vody pod nízkym uhlom demonštruje, že projektily Cav-X sa na vode neodrážajú:

 

Čo sa stane, ak guľky musia prejsť iným médiom ako vzduchom, než dosiahnu svoj cieľ? Voda je 800-krát hustejšia ako vzduch. Guľky rýchlo spomaľujú trením, keď prechádzajú médiom. Napríklad guľka vystrelená z útočnej pušky pohybujúca sa viac ako 1 000 metrov za sekundu keď opúšťa hlaveň pušky, je zastavená vo vode za cca 2 metre. Superkavitačné strelivo CAV-X je klasifikované ako „munícia pre viac prostredí“. Spoločnosť hovorí, že táto strela je účinná proti ponoreným cieľom aj cieľom vo vzduchu. V závislosti od zbrane a použitého variantu nakladania je toto strelivo vhodné na použitie v čiastočne, alebo úplne ponorených zbraniach, bez ohľadu na to, či je terč vo vode, alebo na vzduchu.

 

Video kombinovanej streľby vzduchom, 5metrovou vrstvou vody a zasiahnutie cieľa na vzduchu:

 

Superkavitujúci objekt vytvára bublinu plynu, ktorá obklopí objekt pohybujúci sa vodou. Guľky DSG teda musia nejako vytvoriť bublinu okolo guľky. Jednou z možností je, že guľka využíva horúce, rozpínajúce sa plyny z horenia strelného prachu – rovnaké plyny, ktoré tlačia guľku cez hlaveň na vytvorenie superkavitačnej bubliny.

Video: Vysokorýchlostné strelivo vstupujúce do vody a kavitujúce smerom k cieľu:

 

Spoločnosť pracuje na dvoch typoch striel. Strela A2 je určená k streľbe zo vzduchu na iné terče vo vzduchu, alebo proti terčom pod vodou. Strela X2 je naopak určená pre bojových plavcov a špecialistov pod vodou. Pri existujúcich zbraniach používaných špeciálnymi silami USA. by to umožnilo americkým jednotkám používať rovnakú zbraň nad a pod vodou. Ruská puška APS je na druhej strane účinná pod vodou, ale nie takisto nad hladinou. Presnosť uvádzaná pri strele X2 je zaujímavá, zasiahla cieľ vo veľkosti jedného palca na vzdialenosť 45 metrov. Superkavitačná strela by tak mohla byť hlavným doplnkom špeciálnych síl pod vodou.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov