.
Aktuality,

Ak chceme vychádzať s Ruskom, nesprávajme sa ako idioti

5. 12. 2019 / Daniel Veselý. Som vcelku milo potešený tým, že sa reakcia tuzemských novinárov, politikov a užívateľov sociálnych sietí na Novotného klauniády v ruskej štátnej televízii rôzni. Nejde o monolitickú litániu, ako by sa dalo očakávať, hoci táto nafúknutá kauza zbytočne odsáva energiu oveľa dôležitejším problémom, v prvom rade klimatickej kríze. Znalci ruského prostredia Svejkovský incident Řeporyjského starostu považujú za nahrávku na smeč ruskej propagande. Lenže v hre je nepomerne viac než samotná žabomyšia vojna maniakálneho excentrika s prokremeľskými médiami.


Mám za to, že Rusko, či už tam vládne Putin, alebo Jeľcin, nie je nutné vnímať ako spojenca, ale ako strategického partnera. Môžeme s ním stokrát nesúhlasiť a kritizovať ho – a mnohokrát oprávnene, avšak v stávke je bez preháňania bezpečnosť sveta. A tomu Řeporyjská Burleska nepomôže, ba práve naopak. Kremeľ si môže pripočítať body k dobru, keď ním vedená televízia šokovanému publiku predviedla “marginál”, ktorý nielenže zastáva politickú funkciu, ale chce navyše vztýčiť pomník kolaborantom s nacistami. Novotnému ide v prvom rade o rating, pretože celú iniciatívu, z ktorej rusofóbia len strieka, celkom zjavne poníma ako cielenú provokáciu a reality show.

Sám Novotný je úplne uhranutý svojím výkonom a trefných kritikov nevníma. Zrejme prepadol bludu, že skutočne vedie vojnu s Ruskom. Lenže pritom zaobchádza s historickými faktami obdobne ako Putinovi nepríliš zdatní manipulátori. Konečne celá kauza názorne demonštruje, ako je prokremeľská propaganda primitívna. Vlajková relácia televízie Rossijja 60 minút je brilantnou ukážkou servilnej, hoci miestami až komickej demagógie. Veriť niečomu takému môže snáď len slabomyseľný jedinec. Západná mediálna propaganda je oveľa rafinovanejšia a sofistikovanejšia než slepá oddanosť Putinovi a dogmám o sláve a sile impéria.

Novotný tvrdí, že Sovietsky zväz bol spojencom nacistického Nemecka, keď Hitler z Československa “nechal len ohryzok”, ako konštatoval moderátor ruskej televízie. To je lož. Moskva s Berlínom uzavreli pakt o neútočení až takmer rok po Mníchove; pakt, ktorý zahŕňal tajný dodatok o rozdelení sfér vplyvu.

Nacistické Nemecko malo v tom čase iných významných spojencov, príkladne Spojené štáty a Veľkú Britániu. Americká diplomacia ešte v roku 1937 popisovala Adolfa Hitlera ako umierneného politika. Hlavný poradca prezidenta Roosevelta Sumner Welles v čase mníchovskej krízy poznamenal, že s Hitlerom by sa dalo dobre obchodovať. Americký konzul v Berlíne George Kennan tlmil kritiku nacistického Nemecka, pričom opakoval Wellesova slová. A tento nie príliš komplikovaný vzťah medzi USA a treťou ríšou ukončilo až napadnutie americkej základne v Pearl Harbor v decembri 1941, kedy nemecké tanky stáli pred Moskvou.

Rozporoval by som tiež Novotného tvrdenie, že Sovietsky zväz zabil viac ľudí ako nacisti. Stalinský teror si podľa moderného výskumu vyžiadal približne 9 miliónov ľudských životov. Je to samozrejme ohromujúce číslo, však predchádzajúce odhady hovorili minimálne o 20 miliónoch mŕtvych. Táto cifra sa však výrazne znížila po otvorení sovietskych archívov. Len nacistická vyhladzovacia vojna proti Sovietskemu zväzu v priebehu necelých štyroch rokov usmrtila viac ľudí ako stalinské represálie v rozmedzí niekoľkých dekád. Takže ak už to chceme Kremľu, ktorý Novotný a iní považujú za inkarnáciu sovietskeho systému, silou mocou naložiť, držme sa základných faktov. Táto stratégia však obnažuje impotenciu českej politickej scény, ktorej polovica lezie kremeľským kamsi a druhá naopak pomaly volá do zbrane.

Triezvy analytický prístup k tak citlivým témam ako je proliferácia atómových zbraní, ich modernizácia, napríklad vývoj a testovanie hypersonických striel je predsa v záujme oboch strán, ak nepoviem v záujme celej svetovej populácie! Aby sme mohli s Kremľom uzavrieť strategické partnerstvo, v rámci ktorého by sa transparentne diskutovalo o jadrovej proliferácii i možnostiach, ako stopnúť nové a oveľa nebezpečnejšie preteky v jadrovom zbrojení hneď v zárodku, je potrebné realizovať úplne opačnú stratégiu. Je to síce náročná úloha, však ide o oveľa rozumnejší prístup než prázdne mediálne masturbovanie.

Globálna bezpečnosť zostala otrasená potom, čo Spojené štáty a Ruská federácia pochovali zmluvu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF). Obe atómové veľmoci si musia vyjasniť nezhody týkajúce sa dodržiavania INF, pretože ju pravdepodobne porušovali ako Moskva, tak aj Washington. Ak nechceme, aby sa kremeľskí  predáci správali ako nezodpovední idioti, musíme sa príčetne správať predovšetkým my sami.

Daniel Veselý

Článok vyšiel na serveri Britské listy , Zdroj nájdete tu

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov