.
Aktuality, Pozemná technika,

Najmocnejšie samohybné delo Malka dokončuje testovanie

Rusko, Kemerovo, 16.12.2019 – Malka, jedno z najmocnejších samohybných diel na svete, je modernizovaná verzia Pion 2S7. Reaktívne strelu 3WOF35 vystreľuje do 47,5 kilometra, čo je porovnateľné s akčným rádiom taktických rakiet. Okrem konvenčnej môže Malka užívať dva typy jadrovej munície – Kleveščina a Saženěc o sile asi približne kilotony TNT. Samohybné delo 2S7M Malka vzniklo v dôsledku ďalšieho vývoja samohybného dela 2S7 Pión. Má sa za to, že sa toto delo projektovalo v prvom rade práve pre streľbu špeciálnou muníciou.


 

Systém s hmotnosťou 46,5 t je schopný používať vysoko výbušné náboje, strelivo RAP, náboje s vysokou výbušnosťou, plynové strely a tiež projektily jadrových zbraní

 

Jedna taká strela môže zničiť oporný bod motorizovanej pechoty USA. Stroj je pritom dosť mobilný. Na ceste dosahuje rýchlosť až 50 kilometrov za hodinu a životnosť motora je osem až desať tisíc kilometrov. Delo má kadenciu 1,5 výstrelu za minútu. Kaliber 203 milimetrov je dnes najväčší v pozemnom delostrelectve.

 

Najrozšírenejším ťažkým delom na svete je americké samohybné delo M110, ktorých stačili vyrobiť vyše tisíc kusov. USA a ich spojenci sa vzdali tohto samohybného dela v 90. rokoch v súvislosti s prechodom na jednotný delostrelecký štandard NATO kalibru 155 milimetrov. Toto delo však aj naďalej používajú Grécko, Izrael, Pakistan a Južná Kórea. Naposledy použili delá M110 Turci v marci 2018 pri ostreľovaní kurdských pozícií v sýrskom Afrine

 

Video: Ruské ministerstvo obrany testovalo 2C7M Malka v Kemerove – kanón s doletom 47,5 kilometrov, kalibru 203 milimetrov a strelami o hmotnosti 110 kilogramov, môže používať oba typy jadrovej munície:

Nová verzia samohybného dela Malka bude testovaná do konca roka, uviedol v pondelok vedúci Uralstransmašu (súčasť Uralvagonzavodu), ktorý vyrába zbrane – Dmitrij Semizorov.

“V decembri dokončujeme zásadné prepracovanie s dôkladnou modernizáciou zbrane, takisto boli nainštalované nové prístrojové systémy. V modernizovanej verzii bol bočný box, ktorý bol predtým vyrábaný v ukrajinskom Charkove, nahradený domácim. Budúci rok pripravujeme sériovú výrobu týchto delostreleckých systémov,” uviedol Semizorov.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov