Volgograd – odhalený pomník J.V.Stalina, foto: rusvesna
Aktuality, História,

Moskovské domy dnes rozkvitli so Stalinovými portrétmi a vo Volgograde mu odhalili pamätník

Rusko, Moskva, 21.12.2019 – Na počesť narodenín „vodcu“ v Moskve aktivisti premietali Stalinove portréty na fasády niektorých výškových budov. Mestské úrady s touto činnosťou nesúhlasili:


„Organizátori by si mali byť istí, že formát takéhoto umiestnenia projekcie je nezákonný. S pouličným umením to nemá nič spoločné, “uviedla tlačová služba oddelenia médií.

 

V hrdinskom meste Stalingrad, ktoré dnes nesie meno Volgograd, bol 20. decembra oficiálne odhalený pomník súdruhovi Stalinovi. Busta otca národov je umiestnená na dvojmetrovom podstavci v centre mesta. Iniciátormi obnovenia historickej spravodlivosti v meste, ktoré je neoddeliteľne späté s menom Stalin, boli miestni komunisti, vrátane doktora historických vied, profesora Alexeja Burova a podpredsedníčky regionálneho parlamentu Tamary Golovačevovej.

 

Josif Vissarionovič Stalin bol sovietsky stranícky a štátny činiteľ gruzínskeho pôvodu, generalissimus Sovietskeho zväzu

 

J.V.Stalin bol po Októbrovej revolúcii v roku 1917 ľudový komisár pre národnosti (do 1923) a robotnícko-roľnícku inšpekciu (1922). V čase občianskej vojny bol členom Rady robotníckej a roľníckej obrany, v roku 1922 bol zvolený za generálneho tajomníka Ústredného výboru strany. Od mája 1941 bol predseda Rady ľudových komisárov ZSSR, počas 2. svetovej vojny stál na čele Štátneho výboru obrany a bol vrchný veliteľ Červenej armády. Ako hlava sovietskej vlády bol účastníkom zasadaní najvyšších predstaviteľov protihitlerovskej koalície. Po víťazstve vo vojne upevnil autoritu ZSSR v medzinárodnej politike a z krajín oslobodených Červenou armádou vybudoval sovietsky blok. Ku koncu jeho vlády sa ZSSR zásluhou nukleárnych zbraní a raketovej techniky stal superveľmocou.

 

Jaltská konferencia – rok 1945

 

Podpora bývalého sovietskeho diktátora Josifa Stalina je medzi obyvateľmi Ruska najvyššia za posledné dve desaťročia. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktoré v apríli  zverejnilo nezávislé ruské Analytické centrum Jurija Levadu. Až 51 percent všetkých respondentov v ankete odpovedalo, že k Stalinovi pociťujú “rešpekt”, “obdiv” alebo “sympatie”, uviedlo centrum vo svojom vyhlásení. Ide o najvyššiu úroveň podpory pre bývalého sovietskeho lídra od roku 2001, keď začalo Centrum Levada vývoj jeho preferencií monitorovať. Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že len deväť percent respondentov sa vyjadrilo, že Stalina “nemajú radi”, prípadne ho “nenávidia”, zatiaľ čo “indiferentný” postoj k nemu zaujalo 26 percent opýtaných. Zvyšní respondenti prechovávali k sovietskemu lídrovi iný postoj alebo sa odmietli vyjadriť.

.

 

Ruský historik Ivan Kurilla v tejto súvislosti uviedol, že k nárastu Stalinovej popularity v dnešnej ruskej spoločnosti prispievajú tri hlavné skupiny obyvateľstva. Všetky tieto skupiny majú spoločné to, že “Stalin pre ne nie je tým, kto je zodpovedný za neodôvodnené represálie tak, ako je to v prípade jeho odporcov”. Prvá skupina sa podľa Kurilla skladá z ľudí, ktorí vnímajú Putinove Rusko ako vzkriesenie Stalinovho Sovietskeho zväzu a ako koniec turbulentných liberálnych reforiem 90. rokov. Druhú skupinu “tvoria tí, pre ktorých predstavuje Stalin alternatívu k súčasnému režimu – dobu bez korupcie, keď boli byrokrati postihovaní za úplatkárstvo a defraudáciu”, uviedol Kurilla. V neposlednom rade je podľa ruského historika Stalin pre mnohých obyvateľov Ruska symbolom éry, počas ktorej ich krajina porazila nacizmus, skonštruovala atómovú bombu a vybudovala raketový priemysel. Je preto pre nich možnosťou, ako môžu byť hrdí na svoju krajinu v čase, keď sa nemôže pochváliť mnohými úspechmi.

 

Video: Úryvok z populárnej prednášky o Stalinovi – známeho a veľmi žiadaného ruského politológa V.V.Pjakina :

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov