Darko Kunac Bigava so svojim úlovkom, foto: Morski.hr
Aktuality, Námorníctvo,

Chorvátsky rybár ulovil lokalizačné zariadenie amerického námorníctva a odmietol ho vrátiť kým mu nenahradia poškodené siete

Chorvátsko, Mljet, 11. január 2020 – Chorvátsky rybár Darko Bigava, ktorý koncom týždňa lovil tuniaky a makrely v oblasti Elafitských ostrovov na svojom dlhom člne Marian II, chytil v asi 200 metrovej hĺbke do svojich sietí pomerne špecifický 130cm dlhý predmet s hmotnosťou asi 100 kilogramov s lanami, senzormi a plavákmi.


Po zverejnení fotografie tohto objektu on-line na miestnom internete a po požiadaní, aby ho niekto identifikoval, po nejakom čase chorvátsky rybár prijal hovor na svoj mobilný telefón a osoba, ktorá sa na druhom konci predstavila ako zástupca amerického námorníctva, požiadala o vrátenie predmetu bez akýchkoľvek podmienok.

 

Podľa nálepky zásielka s označením TC-2 prišla s DHL, foto : Morski.hr

 

Chorvátsky rybár však požadoval od amerického námorníctva 20 000 kuna (cca 3 000 dolárov) za poškodené rybárske siete a za nečakanú službu poskytnutú námorníctvu USA. Po telefonických rokovaniach, ktoré sa dostali do slepej uličky, rybára kontaktovala loď amerického námorníctva špeciálneho určenia Bruce C.Heezen, ktorá „náhodou“ pracovala v rovnakej morskej oblasti, a zopakovala naliehavú požiadavku na vrátenie amerického majetku. Žiaľ vysvitlo, že chorvátsky rybár Darko je bývalý vojnový veterán z 90 tych rokov a nebojácne zamkol debnu do garáže a naďalej pretrvával na požiadavke kompenzácie od USA. Nepomohli ani vyhrážky, že vojenská loď musí odplávať plniť úlohy do Tichomoria, kde na ňu čaká 3. úderný zväz amerických ťažkých lietadlových lodí. ”

 

Podľa posledných informácií niekoľko Američanov spolu s príslušníkmi chorvátskej pobrežnej stráže prišlo na jeho loď, zaplatilo mu sumu peňazí, ktorú požiadal ako náhradu škody na svojich sieťach, a vzala zariadenie s nimi. Objekt bol  premiestnený na palubu plavidla Bruce C.Heezen v blízkosti ostrova Mljet, potom plavidlo odišlo do Talianska.

 

Podivný pohyb americkej vojenskej lode USNS Bruce Heezen v lokalite, naznačil komu patrí podivný predmet, foto : Morski.hr

Neskôr internetoví odborníci zistili, že predmet, za ktorého autorstvom je Stennis – vesmírne centrum NASA v Mississippi, je priamo prepojený s vyspelými systémami, ako je HIPAP, ktorý zabezpečuje prenos zvuku a geografické určovanie polohy pre podvodnú navigáciu a dá sa použiť na rôzne účely.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov