Dron Songar
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Turecko ako prvá krajina zavádza do výzbroje drony s ľahkým guľometom

Dron Songar je oktoptéra, ktorá nesie guľomet s 200 nábojmi. Môže páliť jednotlivými výstrelmi alebo salvami po 15 ranách. Pre taký dron nie je vôbec ľahké strieľať za letu a ešte ku všetkému strieľať presne. Jednak nie je ľahké odhadnúť vzdialenosť a uhol pre zameranie, a potom tiež spätný ráz pri streľbe môže malý dron výrazne počas letu destabilizovať, čo sťažuje zameranie pre nasledujúce výstrely.


 

Výrobca Asisguard vybavili dron Songar dvoma systémami, ktoré tieto problémy prekonávajú. Jeden z nich predstavuje sofistikovaný systém senzorov pre zameranie, ktorý je vybavený kamerami a laserom. Jeho úlohou je určiť vzdialenosť, uhol a parametre prípadného vetra, a potom presne zamerať cieľ. Druhým systémom sú dômyselné robotické ruky, ktoré držia ľahký guľomet a kompenzujú spätný ráz zbrane pri streľbe. Pre navigáciu Songar využíva ako americký systém GPS, tak i ruský GLONASS.

Dron Songar vo verzii s guľometom

Podľa výrobcu dokáže Songar  zasiahnuť na vzdialenosť 200 metrov cieľ o veľkosti 15 centimetrov. To samozrejme postačuje na likvidáciu ľudského protivníka na uvedenú vzdialenosť. Cieľ zameriava operátor s využitím obrazovky diaľkového ovládania. Asisguard zároveň plánujú v dohľadnej dobe vylepšiť dron tak, aby obdobne zasiahol cieľ na vzdialenosť 400 metrov.

 

Songar je tiež vybavený technológiou pre nočné videnie. Môže operovať do vzdialenosti 10 kilometrov od operátora. Rovnako môže operovať v skupinách. S jedným diaľkovým ovládaním je možné ovládať až tri drony naraz, pričom všetky tri môžu súčasne páliť na cieľ.

 

Asisguard uvádza, že dron Songar je navrhnutý tak, aby poskytoval krytie jednotkám na hliadkových trasách alebo na opevnených stanovištiach. Tiež by mal pomáhať jednotkám na plavidlách, alebo v konvojoch, ktoré sa stanú terčom útoku.

Na promo videu je dron v oveľa menšej vzdialenosti ako 200 metrov od cieľa, je možné predpokladať, že uvedená presnosť zasiahnutia cieľa bude možná len veľkou dávkou, keď niektorá z mnohých striel náhodne trafí terč. A reálnejšie sa vidí využitie dronu ako odpaľovača granátov prípadne malých rakiet. Takisto je diskutabilná životnosť dronu v ozbrojenom strete, keď dron visiaci vo vzduchu v malej vzdialenosti je ľahkým terčom aj pre bežné pechotné zbrane.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov