Pasíbny sledovaci system Věra S/M
Aktuality, Pozemná technika,

Pasívny sledovací systém pre českú armádu je rozdielny od systému NATO

26.1.2020, Česko – V médiách sa v posledných dňoch objavili zavádzajúce informácie týkajúce sa porovnania obstarávacej ceny pasívnych sledovacích systémov DPET pre Armádu ČR. Vychádzajú z mylného porovnania s cenou, za ktorú podobný systém kúpilo NATO v roku 2014.


 

Česká armáda vyhotovuje aktuálne najmodernejší pasívny sledovací systém, veľmi odlišný od dodávky pre NATO pred šiestimi rokmi. Okrem rastu cien a vývoja technológií v priebehu rokov je podstatný rozdiel v tom, že český  systém je bojový, plne autonómny, mobilný, s balistickou ochranou, zatiaľ čo NATO obstaralo stacionárne zariadenie bez balistiky. Zásadný rozdiel je teda nielen v technológiách, ale aj v počte teleskopických stožiarov, vozidiel alebo v systéme spojenia.

 

NATO kupovalo za 434 mil. Kč bez DPH. Cena za obstaranie dvoch kompletov pre AČR je 1,245 mld. Kč bez DPH a bola overená nezávislým znaleckým ústavom, ktorý vzišiel zo samostatného výberového konania. V závere nezávislého posudku je explicitne uvedené, že “cena je v mieste a čase obvyklá a nešpekulatívna”. V každom komplete je okrem samotných rádiolokátorov päť nákladných vozidiel Tatra T-815 8×8, dva terénne automobily, päť stanov, stožiare, vysielačky, výpočtová technika, atď.

Aby sme mali maximálnu mieru istoty, vydal minister Lubomír Metnar pokyn k dôslednému prevereniu celej zákazky nezávislým oddelením dohľadu nad verejným obstarávaním, ktoré nie je súčasťou sekcie vyzbrojovania a akvizícií. Minister tak reaguje na špekulácie, ktoré sa okolo tejto zákazky objavili.

Jan Pejšek, riaditeľ Odboru komunikácie Ministerstva obrany Českej republiky

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov