foto: MO ČR
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Česká vláda schválila vyslanie vojakov do Mali, Nigeru a Čadu

28.1.2020, Česko – Vláda Českej republiky v pondelok na svojom rokovaní schválila návrh na pôsobenie síl a prostriedkov rezortu obrany v rámci boja proti terorizmu v Mali, Nigeri a Čade a to v súlade s čl. 43 ods. 3 písm. a) Ústavy ČR.


 

“Návrh bude teraz predložený Parlamentu Českej republiky. Pokiaľ dôjde k jeho schváleniu, získame tým mandát na zapojenie do operácie Barkhane v maximálnom počte 60 osôb s platnosťou do 31. decembra 2022, “popísal minister obrany Ľubomír Metnar následné kroky.

 

Hlavným zámerom rozšírenia operácie Barkhane je vytvoriť účelové zoskupenie európskych krajín pod názvom Takuba, ktoré nahradia v regióne francúzske sily a bude pokračovať v asistencii a poradenstve partnerským malijským jednotkám a sprevádzať ich do bojových operácií. Francúzsko túto operáciu začalo v auguste 2014 a v minulom roku pozvalo európske krajiny, aby sa do nej zapojili. Jej prioritou teraz je presunúť úsilie do iných častí Mali s cieľom eliminovať ozbrojené aktivity teroristických a protivládnych síl v novom operačnom priestore.

“Predsunutý tím by mal v mieste budúceho pôsobenia začať svoju činnosť v polovici tohto roka. Hlavná časť operácie trvajúcej 12 mesiacov je plánovaná predbežne od augusta alebo septembra 2020, “povedal k operácii náčelník Generálneho štábu Armády ČR armádny generál Aleš Opata.

 

Z geografického hľadiska by bolo hlavným operačným priestorom vojakov územie Mali. K pôsobeniu na území Nigeru by došlo iba v súvislosti s logistickými transportami a cezhraničnými operáciami v rámci prípadného prenasledovania teroristických skupín. V Čade potom sídli veliteľstvo operácie Barkhane, kde by sme obsadili jednotlivcami niektoré miesta.

“Vyslaním síl a prostriedkov do Mali, Nigeru a Čadu Česká republika potvrdzuje pozíciu krajiny, ktorá chce bojovať proti všetkým formám terorizmu, čím napĺňa jeden z bodov Programového vyhlásenia vlády,” uzavrel minister Metnar.

 

Celá operácia bude realizovaná na základe oficiálneho súhlasu dotknutých štátov garantujúceho právne postavenie vysielaných vojakov a po schválení oboma komorami parlamentu ČR. Náklady na celú dobu misie sa odhadujú minimálne na 598 mil. Sk. Finančné prostriedky budú čerpané z rozpočtu Ministerstva obrany.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov