foto: Legis Telum
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Zákaz olova zažehnaný?

Slovensko, 4.2.2020 – Včera prišla povzbudivá správa o tom, že výbor REACH neschválil návrh Európskej komisie na plošný zákaz používania olova s strelive pre civilné účely. Samozrejme sa vyrojili majstri sveta s výrokmi typu “však ja som to tvrdil už v septembri” alebo “no vidíte a vy už tu robíte paniku od minulého roku”. Pre tých čo vedeli už septembri ako to dopadne snáď len rada nech si otvoria veštecký salón spojený s depiláciou. Pre nás ostatných informácia čo sa vlastne deje:


 

1. Nič nie je zažehnané. Súčasný stav je taký, že zhruba o mesiac bude REACH schvaľovať pozmenený návrh EK, ktorý hovorí o zákaze použitia oloveného streliva v mokradiach a ochranných zónach mokradí. Stále tu hrozí že bude použitie olova obmedzené. Netrpezlivo čakáme na definíciu “mokrade”. Zatiaľ je veľmi vágna. Druhý problém sú neustále a plánované revízie nariadení a zákazov EÚ. Smernica k zbraniam ešte ani nebola implementovaná a už osoby ktoré za ňou stáli hovoria o potrebe revízie, pretože “nepriniesla očakávané výsledky”. Rovnako to bude so zákazom olova. Ak EK teraz prejde čo i len časť, nabudúce hranicu posunú ďalej. Plánovite, v súlade s ich systémom práce. Ak im nedáme salámu hneď, tak ju nakrájajú po kolieskach. Síce to trvá dlhšie, ale výsledok je rovnaký.

 

2. Nespravilo “sa to samo”. To, že výbor rozhodol je výsledkom dlhej a intenzívnej kampane lobistických organizácií. Celoeurópskych a z celej Európy. Napr. v ČR organizácie ako LEX či LIGA LIBE vytvorili vplyv na svojich volených zástupcov, my sme rovnako komunikovali v spolupráci so SPZ s MH SR. Naše združenie LT analýzy riešilo s FACE (https://www.face.eu/) ktorá intenzívne pracovala v Bruseli, oficiálne pripomienky k zákazu olova sme posielali cez AFEMS (http://www.afems.org/) ktorého sme pridruženým členom. Intenzívne sme komunikovali s našim Stálym zastúpením v Bruseli. Podľa informácií ktoré máme aj Nemci, ktorí majú skoro 4 násobne viac zbraní na osobu ako my tu v SR, potlačili kde sa dalo. Rovnako aj v iných členských krajinách sa snažili či už organizácie alebo konkrétne osoby ktoré mali vplyv.

 

Takže – optimizmus je na mieste, ale skutočne mierny. Nič nie je zažehnané a bude to vyžadovať ešte veľa spoločného úsilia udržať nielen olovo v súčasnom stave.

Zdroj: Legis Telum

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov