© Sputnik
Aktuality, História,

Bez Červenej armády by krajiny východnej Európy neboli na mape.” Ruský veľvyslanec prehovoril o poľskom prepisovaní dejín

Poľsko, 16. februára 2020 (zdroj: Sputniknews) – Poľské úrady zintenzívnili kampaň s cieľom falšovania histórie v predvečer 75. výročia víťazstva ZSSR v druhej svetovej vojne, povedal novinárom ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev.


 

V nedeľu ruskí diplomati uctili pamiatku generála Červenej armády Ivana Čerňachovského, ktorý padol pri oslobodzovaní Poľska v roku 1945 pri Pieniężnom. Až donedávna tu stál pomník tohto veliteľa. Bol však zbúraný v roku 2015.

 

“Blíži sa 75. výročie víťazstva v druhej svetovej vojne. A rovnako ako vždy, priamo úmerne približovanie sa nezabudnuteľného dáta, zosilňuje kampaň za prepisovanie a falšovanie dejín, znehodnotenie nášho víťazstva, “uviedol veľvyslanec.

“Priamo úmerne približovania sa 9.mája bude narastať kampaň, ale my sme na to pripravení. Sme si istí svojou pravdou, “dodal.

Zdôraznil pritom, že oficiálna Varšava, ktorá interpretuje historické udalosti, zabúda, že súčasné Poľsko existuje práve vďaka Červenej armáde.

 

“Teraz je zvykom hovoriť, že áno, Červená armáda oslobodila Poľsko od Hitlerovskej okupácie, ale nebolo to oslobodenie ako také, pretože sovietske vojská nemohli priniesť Poľsku a ďalším európskym krajinám slobodu, pretože údajne sami sovietski vojaci neboli slobodní, a myslí sa tým, že v Sovietskom zväze neexistoval demokratický systém, a preto po nacistickej okupácii sem prišla ďalšia, sovietska, nadvláda. Že vraj ZSSR vnútil krajinám východnej Európy svoj poriadok. Takýto výklad ignoruje jeden základný fakt: ak by nebolo víťazstvo Červenej armády a Sovietskeho zväzu vo Veľkej vlasteneckej vojne, tieto krajiny by jednoducho neboli na mape, “povedal veľvyslanec.

“Naším víťazstvom začala ďalšia cesta obnovy a rozvoja týchto krajín. Proste vyškrtávať z vašich dejín stránky, ktoré sa vám z nejakého dôvodu nepáčia v tomto konkrétnom okamihu, na základe súčasných politických názorov, trhových podmienok a politickej korektnosti, považujeme za nesprávne. V našich dejinách boli rôzne obdobia, ale myslíme si, že je to jednoducho naša história sa všetkými jej dobrými i nie moc dobrými stránkami. Musíme ich poznať, pamätať si ich, vyvodiť z nich závery a za žiadnych okolností ich nepopierať, “uzavrel.

Spor o dejiny

Ruské úrady niekoľkokrát uvádzali, že niektoré európske krajiny sa snažia prepísať históriu 2.svetovej vojny. Vladimir Putin v polovici decembra vyhlásil, že Poľsko bolo jednou z tých krajín, ktorá sa pripojila ku sprisahaniu s fašistickým Nemeckom, a že Moskva disponuje dokumentmi ohľadom týchto rokovaní. Okrem iného označil veľvyslanca Poľska v nacistickom Nemecku Józefa Lipského za “sviňu a antisemitské prasa”, keď pripomenul, že Adolf Hitler navrhol v roku 1938 vyhnať Židov do Afriky a Lipský súhlasil a ponúkol mu vztýčenie pomníka.

 

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zo svojej strany povedal, že pokusy klamať o Rusku, pokiaľ ide o príčiny a výsledky 2. svetovej vojny, sú určené k oslabeniu postavenia Ruska na medzinárodnej scéne a budú dnes pokračovať.V januári poľský Sejm (dolná komora parlamentu) prijal uznesenie, v ktorom uviedol, že za vypuknutie 2. svetovej vojny je zodpovedný rovným dielom Sovietsky zväz i Nemecko. Týmto rozhodnutím vo Varšave fakticky nadviazali na rezolúciu Európskeho parlamentu zo septembra roku 2019, kde sa uvádza, že 2. svetovú vojnu odštartoval pakt Ribbentrop-Molotov uzavretý Sovietskym zväzom a Nemeckom v roku 1939.

 

Počas Svetového fóra pamiatky obetí holokaustu, ktoré sa uskutočnilo v múzeu Jad Vašem v Jeruzaleme 23. januára, Putin označil holokaust za hlbokú ranu a tragédiu, na ktorú sa bude vždy spomínať. Uviedol, že povinnosťou dnešných a budúcich politikov je chrániť dobré meno hrdinov 2. svetovej vojny a podporovať pravdu a spravodlivosť. Dodal tiež, že za prevenciu tragédie 2. svetovej vojny zodpovedá každý a nemožno prehliadnuť prvé výhonky šovinizmu a antisemitizmu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov