.
Aktuality, Letectvo,

Štart rakety Sojuz-2 na druhý pokus. Video

Rusko, 20. februára 2020 (AM, Zvezda) – Raketa Sojuz-2-1a dnes po niekoľkotýždňovom odklade vyniesla z kozmodrómu Pleseck na severe Ruska armádny komunikačný satelit Meridian-M. Vojenská komunikačná družica Meridian-M, úspešne dosiahla obežnú dráhu za pomoci špeciálneho pohonného bloku Fregat-M. Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.


 

 

Družicu majú teraz v starostlivosti experti vesmírnych vojsk. Podľa ministerstva medzi pozemným strediskom a vesmírnym aparátom bolo nadviazané spoľahlivé spojenie a palubné systémy družice fungujú normálne. Družica má zabezpečovať spojenie lodí a lietadiel s pozemnými stanicami Severnej morskej cesty, vedúcej pozdĺž arktického pobrežia Ruska. Má tiež umožniť rozšírenie siete staníc satelitného spojenia v severnej Sibíri a na Ďalekom východe.

 

Predštartová príprava a štart sa podľa ministerstva odohrali normálne. Išlo o prvý štart nosnej rakety Sojuz-2 z kozmodrómu Pleseck v tomto roku. Raketa tohto typu prvýkrát z Pleseck odštartovala v novembri 2004 a od tej doby tu uskutočnila 43 štartov, a to v postupne modernizovaných modifikáciách. Agentúra TASS dodala, že štart bol vlastne na druhý pokus. Pôvodne bol totiž plánovaný na 24. januára, ale bol zrušený kvôli skratu v treťom stupni rakety. Ten bol potom vymenený.

 

Meriadian je spojovacia družica druhej generácie, ktorá vystriedala aparáty typu Molnija a Raduga. Vyvíjaná bola podľa dostupných údajov od 80. rokov. Prvá družica Meridian sa na obežnú dráhu dostala v decembri 2006, ale pracovala len niekoľko mesiacov. Nasledujúce družice sa nedostali na správnu obežnú dráhu. Zrútením skončil aj pokus o vynesenie družice tohto typu v decembri 2011. Z ôsmich družíc tohto typu tak úspešne pracuje len päť. V roku 2017 si ministerstvo objednalo štyri družice Meridian-M.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov