© Ahval
Aktuality, Letectvo,

Americký portál uviedol prednosti ruského stíhacieho lietadla Su-35 oproti F-15EX

USA, 21. februára 2020 (Sputniknews) – Ruské stíhacie lietadlo generácie 4 ++ Su-35 je lepšie ako americký F-15EX. K tomuto záveru dospeli odborníci portálu Military Watch. Obe lietadlá sa zúčastňujú tendra na dodávky lietadiel pre indické letectvo.


 

Autori článku sa domnievajú , že obe lietadlá majú šancu na víťazstvo, ten ruský ju vďaka rade významných predností má ale väčšiu. Ako podotýkajú experti, zatiaľ čo F-15EX vyvíja väčšiu rýchlosť ako Su-35S – 2,5 Ma oproti 2,25 Ma, tak ruské stíhacie lietadlo je vybavené výkonnejším radarom Irbis-E.

Okrem toho má Su-35 modernejšie zbrane, čo mu umožňuje sledovať až 30 a likvidovať osem vzdušných cieľov súčasne. Na rozdiel od ruského súpera sa americké lietadlo vo svojom arzenáli nemôže pochváliť Hypersonickou raketou.

 

Viacúčelové stíhacie lietadlo Su-35 je určené na riešenie úloh – nadobudnutie a zachovanie prevahy vo vzduchu, leteckej podpory vojsk v konfliktoch akéhokoľvek rozsahu a izolovanie zóny bojových akcií. Toto moderné lietadlo môže používať všetky moderné a budúce taktické zbrane triedy vzduch-vzduch a tiež vzduch-zem. F-15EX je najnovšou modifikáciou amerického dvojmiestneho stíhacieho bombardéra F-15E Strike Eagle. Je vyzbrojený 22 raketami triedy vzduch-vzduch, modernou avionikou a radarom AESA. V januári 2020 americké letectvo otvorilo nákup prvej dodávky týchto strojov.

 

Prevaha ruských stíhačiek piatej generácie

Prednedávnom americký magazín The National Interest informoval o tom, že americké lietadlá F-15C Eagle, ktoré tvoria polovicu všetkých stíhačiek vo výzbroji vojenského letectva USA, nedokážu bez hlbokej modernizácie čeliť ruským stíhačkám piatej generácie Su-57.

V článku sa hovorí, že Su-57 predčí početné svetové stíhačky čo do manévrovateľnosti a výzbroje. Pritom F-15C bude potrebovať veľkú modernizáciu a nové zbrane, aby dokázal čeliť ruskému lietadlu. Americká stíhačka teoreticky môže, píše The National Interest, získať modul Legion, ktorý už vyvíja spoločnosť Lockheed Martin. Vďaka tomuto modulu by F-15C dokázal zistiť prítomnosť lietadiel vyrobených s použitím technológií stealth, vrátane Su-57, a zaútočiť na ne.

 

Päť zahraničných mýtov o stíhacom lietadle Su-57

“Su-57 ale vydrží prvý výstrel, a F-15C sa ocitnú v nevýhodnej situácii v porovnaní s neobvykle manévrovateľnými ruskými stíhačkami,” upresňuje magazín. V tomto prípade bude prežitie americkej stíhačky úplne závislé na profesionalizme letcov.

 

Prvá ruská stíhačka piatej generácie

Su-57 je prvá ruská stíhačka piatej generácie. Stroj je vyzbrojený 30 mm automatickým kanónom, dokáže niesť rakety triedy vzduch-vzduch a vzduch-zem, a tiež rôzne bomby. Ruská stíhačka Su-57 je konštruovaná ako stroj piatej generácie, kde sa kladie dôraz na malú radarovú viditeľnosť. Tej sa dosahuje použitím špeciálnych tvarov, materiálov a povrchov lietadla.

 

USA ako stroje piatej generácie prevádzkujú stíhacie lietadlo F-22 a F-35. F-35, na rozdiel do F-22, predávajú svojim spojencom v rámci Severoatlantickej aliancie. Program stíhačky F-35 je najdrahším zbrojným programom na svete v histórii vojenstva.

V Rusku uskutočnili cvičenia na najnovšej verzii stíhacieho lietadla Su-35S

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov