R-36M
Aktuality, Letectvo,

Dokonalá zbraň. Prečo raketa R-36M dostala prezývku Satan

Rusko, 22. februára 2020 (Sputniknews) – Dnes má narodeniny najsilnejšia zbraň na svete – pred 47 rokmi prvýkrát vyletela k oblohe prvá ťažká balistická raketa R-36M Satan. Tento komplex je v predstihu o viac ako pol storočia – bolo v ňom ako v prvom použitých mnoho technológií, ktoré sú aj dnes považované za super moderné, píše portál RG.ru.


 

 

Podľa portálu je R-36M s doletom 16-tisíc kilometrov schopná doručiť svoju bojovú hlavicu na akéhokoľvek miesto na území potenciálneho nepriateľa a explózia ťažkej monoblokovej bojovej hlavice s kapacitou 25 megaton zrovná so zemou mesto veľkosti New Yorku a jeho okolie.

 

“Hoci formálne je Satan modernizovanou verziou medzikontinentálnej balistickej rakety R-36, v skutočnosti je to úplne iná raketa, v ktorej bolo samozrejme použité to najlepšie z jej predchodkyne. Výkon R-36M sa zvýšil jeden a pol krát, presnosť streľby trikrát, bezpečnosť odpaľovacieho zariadenia 30-krát. Súbežne s vývojom rakety došlo k vytvoreniu jej chránenej šachty. Satan bol koncipovaný ako odvetná zbraň, preto kľúčovou podmienkou pre vývojárov bolo zabezpečiť štart rakety pri jadrovom útoku, “vysvetľuje autor článku.

Oklamať Ameriku

Satan je prvou raketou s viacnásobnou hlavicou, čo vyvolalo mimoriadny záujem Spojených štátov. Portál zdúrazňuje, že počas skúšobných štartov na kamčatskom polygóne Kura sa v neutrálnych vodách neustále nachádzala americká spravodajská loď a vo vzduchu sa vznášalo lietajúce laboratórium na základni bombardéra B-52. Štarty boli preto vykonávané vo chvíli, keď bombardéry odlietali na doplnenie paliva.

Okrem toho sa u tejto rakety ako pri prvej z medzikontinentálnych balistických rakiet objavila možnosť nového zacielenia pred štartom.

“Palubná elektronika Satana bola maximálne chránená ako pred následkami jadrového výbuchu, tak aj pred elektronickými systémami potlačenia, za týmto účelom bola v zadnej časti trupu preložená káblová sieť pokrytá agregátmi a izolačnými materiálmi. Zvonku bola RS-36M chránená pancierom z materiálov absorbujúcich teplo a radarové žiarenie. V prípade vypnutia motorov počas letu v dôsledku ionizujúceho žiarenia bolo zabezpečené ich reštartovanie. Priamy zásah jadrovej hlavice do odpaľovacej šachty R-36M mohol iba oddialiť odpálenie rakety o 3-5 minút, než sa usadil prach, “uvádza sa v článku.

Raketa ostreľovač

Ťažká balistická raketa R-36M Satan má niekoľko variantov vybavenia. Ťažká monobloková hlavica má premennú silu 18-20-25 megaton, ľahká 8. Verzia s rozdeľujúcimi sa blokmi obsahuje 10 bojových hlavíc individuálneho zacielenia, 800 kiloton každá.

 

Portál uvádza, že koeficient pravdepodobnej odchýlky od cieľa ťažkej monoblokovej hlavice je 130 metrov, oddeľujúcich sa blokov 80 metrov, čo pri takom výkone možno považovať za presnosť ostreľovača.

“Nezraniteľná zo strany nepriateľských zbraní, s bezprecedentným doletom a drvivú silou, sa balistická raketa R-36M stala spoľahlivou poistkou proti tretej svetovej vojne. V Spojených štátoch chápu: keby niečo, priletí taká odpoveď, že toho budete mať dosť. Práve preto, kvôli nadprirodzeným schopnostiam, je raketa prezývaná s úctou i s obavami Satan, uzatvára autor článku.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov