© CC BY-SA 4.0 / Vitaly V. Kuzmin
Aktuality, Pozemná technika,

Video: V irackej armáde sa úspešne udomácňuje najnovšia verzia ruského BMP-3

Irak, 23. februára 2020 (Sputniknews) – Najnovšia verzia ruského bojového vozidla pechoty BMP-3 prešla cvičné streľby v irackej armáde. Cvičenie dopadlo úspešne a irackí vojaci si novú techniku ​​rýchlo osvojujú.


 

Cvičné streľby vykonávali vojaci z 5. mechanizovaného pešieho pluku 35. obrnenej brigády, ktorá spadá pod 9. tankovú divíziu. Podľa videokanálu irackého ministerstva obrany bojové streľby zavŕšili výcvik vojakov, ktorí získali ako teoretické, tak aj praktické návyky v používaní ruskej vojenskej techniky.

 

 

Reportáž zachytáva, ako osádka BMP-3 vykonáva streľby z miesta i za jazdy. Používa k tomu kanón 2A70 kalibru 100 mm a automatické pušky 2A72 kalibru 30 mm.

 

Nové BMP-3 pre Irak

Prvá správa o tom, že bude BMP-3 zavedené do služby irackej armády, sa objavila v polovici leta 2018. V júli minulého roka bola dodaná druhá séria. Celkovo má byť do roku 2022 dodaných okolo 500 týchto bojových strojov.

 

Od svojich starších verzií sa tento stroj odlišuje silnejším pancierovaním a tiež antikumulativními pancierovými clonami. Táto ochrana má brániť pred kanónmi malého kalibru, strelnými zbraňami a reaktívnymi granátmi.

 

Systém riadenia streľby je vybavený novým zameriavaním vrátane termovízie, čo umožňuje účinne využívať zbrane v nočných podmienkach. Nehľadiac na zvýšenú hmotnosť, čo je nevyhnutný dôsledok silnejšieho pancierovania, bola zachovaná jeho rýchlosť a vysoké manévrovacie schopnosti.

BMP-3 bude zaradený do služby elitnej 9. divízie irackej armády, kde taktiež slúži ruské tanky T-90S a americkej M1A1 Abrams.

Hoci sa Irak po zvrhnutí Saddáma Husajna stal veľkým trhom pre americké zbrane, Rusko stále patrí medzi veľkých exportérov do tohto blízkovýchodného štátu. V prvom rade Rusko do Iraku dodáva tanky a ich komponenty, protitankové komplety, delostrelectvo a strelné zbrane.

 

Predtým boli informácie o pôsobení ruských tankov T-72 v bojoch v Sýrii. Na rozdiel od starých verzií z 50. a 60. rokov moderné tanky T-72 a T-90A znovu predviedli vysokú odolnosť panciera. Pancierovanie moderného tanku T-72M1 Adra udržalo priamy zásah protitankovou riadenou strelou. Hoci tank bol silne poškodený, pancierovanie pravdepodobne osádku stroja zachránilo.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov