.
Aktuality, História,

Putin: Rusko nedovolí prepisovanie dejín Veľkej vlasteneckej vojny

Rusko, 24. februára 2020 ( Sputniknews) – Rusko nedovolí, aby bola história Veľkej vlasteneckej vojny prepisovaná, a bude odhaľovať akékoľvek pokusy o takéto skresľovanie dejín. Vyhlásil to ruský prezident Vladimir Putin.


 

Keď ruský líder vystupoval na slávnostnom koncerte, ktorý sa konal pri príležitosti Dňa obrancov vlasti , pripomenul aj oslavy 9. mája, ktoré sa uskutoční pri príležitosti 75. výročia víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne.

 

“Pri tomto svätom a radostnom sviatku pre náš ľud vzdáme hold padlým hrdinom a úuctu zaslúžilým veteránom, ktorých právom nazývame generáciou víťazov,” povedal prezident.

Putin tiež poznamenal, že v ťažkých a krvavých bitkách vtedy vojaci vyhnali agresora nielen zo svojej krajiny, ale aj poctivo splnili mimoriadnu oslobodzovacou misiu, keď pomohli ostatným krajinám oslobodiť sa od útočníkov, nacistov a ich prisluhovačov.

“Našou povinnosťou je navždy si pamätať, aká bola cena tohto víťazstva. A nikomu nedovolíme, aby prečiarkol túto hrdinskú stránku histórie a budeme odhaľovať akékoľvek pokusy o prepisovanie histórie, rovnako ako nedovolíme, aby sa zabudlo na duch aliancie a nášho bojového bratstva, “dodal Putin.

Poľská kampaň prepisovania dejín

Nedávno sme informovali o tom, že poľské úrady zintenzívnili svoju kampaň s cieľom sfalšovať históriu druhej svetovej vojny. Uviedol to ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev.

“Blíži sa 75. výročie víťazstva v druhej svetovej vojne. A rovnako ako vždy, priamo úmerne približovanie sa nezabudnuteľného dátumu, zosilňuje kampaň za prepisovanie a falšovanie dejín, znehodnotenie nášho víťazstva, “uviedol veľvyslanec.

Dodal tiež, že čím viac sa bude blížiť 9.máj, tým viac bude narastať kampaň. “My sme na to ale pripravení. Sme si istí svojou pravdou, “uviedol.

Zdôraznil pritom, že oficiálna Varšava, ktorá interpretuje historické udalosti, zabúda, že súčasné Poľsko existuje práve vďaka Červenej armáde.

 

“Teraz je zvykom hovoriť, že áno, Červená armáda oslobodila Poľsko od Hitlerovej okupácie, ale nebolo to oslobodenie ako také, pretože sovietske vojská nemohli priniesť Poľsku a ďalším európskym krajinám slobodu, pretože údajne sami sovietski vojaci neboli slobodní, a myslí sa tým, že v Sovietskom zväze neexistoval demokratický systém, a preto po nacistickej okupácii sem prišla ďalšia, sovietska, nadvláda. Že vraj ZSSR vnútil krajinám východnej Európy svoj poriadok. Takýto výklad ignoruje jeden základný fakt: ak by nebolo víťazstvo Červenej armády a Sovietskeho zväzu vo Veľkej vlasteneckej vojne, tieto krajiny by jednoducho neboli na mape, “povedal veľvyslanec.

Šéf lotyšského ministerstva obrany povedal, že nedovolí diskreditovať pamiatku legionárov SS Waffen

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov