© Forbes
Aktuality, Námorníctvo,

Aj najnovšia jadrová ponorka Colorado začala strácať svoj ochranný plášť – opakované problémy amerických ponoriek

USA, 28. februára 2020 ( Forbes) – Jedna z najnovších ponoriek rýchleho útoku amerického námorníctva USS Colorado sa nedávno vrátila zo svojho prvého nasadenia. Fotografie z prístavu ukazujú, že stratila veľké časti jej ochranného maskovania.


 

Viacúčelová jadrová ponorka Colorado triedy Virginia amerického námorníctva po svojej prvej diaľkovej plavbe čiastočne stratila svoje stealth pokrytie. Informoval o tom Forbes. Táto ponorka bola piatou z vylepšených modelov Block-III tejto triedy. Colorado bolo prijaté na jar 2018 a ponorka je považovaná za novú, píše sa v správe.

 

Nedávno sa ponorka vrátila z plavby, počas ktorej prekonala takmer 63 tisíc kilometrov. Jej presná trasa je tajná, avšak je známe, že Colorado prekročilo severný polárny kruh a navštívilo prístavy Nórska a Škótska, uviedol článok.

 

.

 

Ako upozorňuje Forbes, nie je to  prvýkrát, čo americké námorníctvo čelí podobným problémom. O podobnom probléme ponoriek typu Virginia sme písali tu. Na jeseň roku 2019 bol jeden z amerických staviteľov lodí obvinený z falšovania výsledkov testov kvality stealth pokrytia ponoriek.

 

“Je pozoruhodné, že Colorado je postavené v inej lodenici. To naznačuje, že problémy s pokrytím nie sú obmedzené iba na jednu sťažnosť, “píše autor článku.

 

Určité vysvetlenie je k tejto téme nutné. Maskovacie povrchy, alebo špeciálna úprava trupu amerického námorníctva, sú inžinierskou výzvou. Pracujú s absorbovaním zvukových vĺn zo sonaru, čo je jediný spôsob, ako sú ponorky detekované a sledované. Ale povrchy musia zostať odolné v jednom z najnáročnejších prostredí na zemi. Trup ponorky napriek tomu, že je vyrobený zo super silnej ocele, sa naťahuje, keď sa ponorka ponára. A pokrytie je vystavené zmenám teploty.

Americké námorníctvo posiela svoje ponorky na dlhé plavby v drsných podmienkach. Podľa oficiálnej tlačovej správy Colorado prekonalo približne 39 000 námorných míľ. To je približne ako dvakrát oboplávať celú zemeguľu.

Výtlak Colorada je 7,8 tisícky ton, dĺžka asi 115 metrov, šírka cez desať metrov. Vyvíja rýchlosť až 34 uzlov (46,3 kilometra za hodinu) v ponorenom stave. Ponorky triedy Virginia sú vybavené štyrmi torpédovými komorami a 26 torpédami. Posádku týchto ponoriek tvorí až 120 ľudí.

 

Jadrová ponorka je určená pre vykonávanie protiponorkových a protilodných operácií, prepravu vojsk špeciálneho určenia, vedenie útočných operácií, zhromažďovanie informácií a vykonávanie pozorovaní.

USA začali používať v ponorkách novú taktickú jadrovú hlavicu

Najproblematickejšie vojenské vybavenie NATO

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov