©VHÚ
Aktuality, História,

Osvedčenie o účasti v protikomunistickom odboji získal bývalý prezident Havel

 


Česko, 27. februára 2020 ( AM, MO ČR) – V pondelok 24. februára vydalo České ministerstvo obrany na žiadosť Centra pre dokumentáciu totalitných režimov osvedčenie o účasti v protikomunistickej odboji in memoriam Václavovi Havlovi (5. 10. 1936 – 18. 12. 2011).

Václav Havel, dramatik, esejista, disident a kritik komunistického režimu, politik, prvý ponovembrový prezident našej krajiny a nositeľ viacerých medzinárodných vyznamenaní a mnohých cien za umeleckú tvorbu i občianske postoje, sa voči totalitnej moci vymedzoval celý svoj život aj na úkor svojej osobnej slobody. Svojimi postojmi významne prispel k ponovembrovému obnoveniu slobody a demokracie v Československu.

Český Zákon č. 262/2011 Zb. o účastníkoch odboja a odporu proti komunizmu vstúpil do platnosti 17. novembra 2011. Jeho cieľom je vyjadriť úctu a vďačnosť tým, ktorí v období komunistickej totalitnej moci s nasadením vlastných životov, osobné slobody aj majetku aktívne bránili hodnoty slobody a demokracie vo vtedajšom Československu. V súčasnej dobe eviduje České Ministerstvo obrany 5428 žiadostí, z ktorých sa rozhodlo v 5158 prípadoch, čo predstavuje 95% vybavených žiadostí. Prehľad všetkých vydaných osvedčení o treťom odboji nájdete tu .

V spojitosti s menom Václava Havla nemožno nespomenúť skutočnosť, že potenciálny nositeľ Nobelovej ceny za mier, podporil vojnové akcie, ktoré neboli racionálne ani právne odôvodnené a viedli k smrti státisícov nevinných ľudí. Václav Havel podporil útok na Irak, ktorý bol založený na priehľadnej lži o Husajnových zbraniach hromadného ničenia, ako o nich klamali Spojené štáty a Veľká Británia (špeciálne George Bush a Tony Blair) – a vojenská agresia proti vôli BR OSN vyústila v smrť približne jedného milióna Iračanov a emigrácii niekoľkých ďalších miliónov irackých obyvateľov. Václav Havel podporil tento útok svojím podpisom pod tzv. List ôsmich. Svojou autoritou humanistu tak zaštítil agresiu, ktorá podľa niektorých právnikov predstavuje vojnový zločin.

Václav Havel bol posledných dvadsať rokov hovorcom utláčaných; ale len tých, ktorých utláčali naši aktuálni protivníci. Praktizoval to, čomu sa hovorí dvojaký meter. Oprávnene kritizoval pomery v Bielorusku, na Kube a v Číne; ale nikdy sa – aspoň verbálne – nezastal tých, ktorí trpeli v krajinách našich spojencov a následky našich západných, tzv. humanitárnych intervencií.

Česko potvrdilo nákup vrtuľníkov Bell UH-1Y Venom a AH-1Z Viper

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov