Vojaci s PPS 41  
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Test odolnosti Špagina. Video

 


Rusko, 5. marca 2020 ( AM ) – Chlapci s Kalašnikov Group sa rozhodli zničiť samopal PPŠ-41, našli 78-ročného deduška, pripravili mu zásobníky pre 913 nábojov, väčšina 35-ranové, prvý a posledný bol 71-ranový. Ten posledný sa zasekol, to bola aj jediná závada počas nepretržitej streľby… 

Sovietsky samopal Špagin PPŠ-41 je jednou z najslávnejších súčastí výzbroje Červenej armády. Vojaci ním boli vyzbrojení v roku 1941 a používal sa ešte po skončení druhej svetovej vojny, a to aj v krajinách bývalého Varšavského paktu. Od roku 1940 sa stal samopal Špagin PPŠ-41 dôležitou súčasťou výzbroje sovietskych vojakov. Nadviazal na staršie typy zbraní, ako bol samopal PPD 1934/38 a PPD 1940.

.

Svoj názov získala slávna zbraň podľa konštruktéra Špagina, ktorý odstránil nedostatky predchádzajúcich modelov. Samopal sa stal presnejším, zjednodušilo sa jeho ovládanie a klesli aj náklady a nároky na jeho výrobu. Keď sa Sovietsky zväz ocitol vo vojne s Nemeckom, bolo potrebné vojakov vyzbrojiť, a tak výroba samopalu PPŠ-41 Špagin prebiehala nielen vo zbrojovkách, ale aj v rade civilných závodov.

Legendárny samopal sa vyznačoval tým, že puzdro záveru bolo spojené s plášťom hlavne. Zbraň mala masívny neuzamknuty záver s poistkou na napínacej páke a prepínač streľby pred jazýčkom spúšte. Väčšina modelov mala jednoduché preklápacie mieridlá, ktoré umožňovali streľbu do 200 m. Pre samopal Špagin PPŠ-41 sa používal pištoľový náboj 7,62×25 Tokarev. Toto strelivo sa vyznačovalo veľkým výkonom s ohľadom na prieraznosť aj dĺžku dráhy. Dĺžka hlavne samopalu bola 265 mm. Hoci bol samopal presný pri streľbe jednotlivými ranami do 100 m a veľké ciele (napr. Nákladné autá) zasiahol aj do 1 000 m. Zásobník samopalu Špagin PPŠ-41 bol buď bubnový na 71 nábojov, alebo segmentový na 35 nábojov. Kadencia zbrane bola asi 900 rán / min.

Článok:  Zastaví kohokoľvek: V Spojených štátoch ocenili prednosti “podivného” kalibru ruského náboja

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov