.
Aktuality, História,

Šojgu hovorí o stavbe hlavného chrámu ozbrojených síl Ruska: “Roztavili sme zbrane fašistov a kráčame po ich odliatkoch. Video

Rusko, 14. marca 2020 ( AM ) – Ruský minister obrany vysvetlil historický význam výstavby katedrály. Stavenisko hlavného kostola ozbrojených síl Ruskej federácie – Patriotský park v Moskovskej oblasti – nebolo vybrané náhodou. Počas Veľkej vlasteneckej vojny to bola zóna moskovskej obrany, uviedol Sergej Šojgu v rozhovore pre kanál Hviezda.


 

 

„Toto je presne tá čiara vedľa Alabina, kde bolo velenie obrany Moskvy, ktoré viedol Žukov. A boli tu veľmi vážne, veľmi dôležité prvé pozitívne udalosti, tu sa začali naše prvé úspechy. Nebudem uvádzať a hovoriť o výhodách, ktoré sa tam dosiahli. Tu je dôležité pochopiť, že keď prídete do chrámu, musíte cítiť, čo chceme sprostredkovať vytvorením tohto miesta. Mám na mysli nielen chrám, ale aj najcennejšiu spomienku. Myslím si, že spoločným úsilím uspejeme, “uviedol.

 

Minister tiež spomenul starý žulový míľnik, od ktorého sa začalo presúvanie sovietskych vojsk na západ. Plánujú ho nainštalovať na centrálne námestie vedľa chrámu. Minister dodal, že časti vstupnej dlažby pravoslávnej katedrály sú vyrobené zo zajatej výzbroje Wehrmachtu.

 

„Zobrali sme časti z nemeckých tankov, a odliali sme z nich dosky, kráčame tak po porazenom nepriateľovi, “uviedol šéf vojenského oddelenia.

Hlavný chrám Ozbrojených síl Ruskej federácie bol navrhnutý v monumentálnom rusko-byzantskom štýle. Katedrála bude tretia najväčšia po Katedrále Krista Spasiteľa v Moskve a Katedrále sv. Izáka v Petrohrade. Jeho výška spolu s krížom bude 95 metrov.

 

Video prehliadka hlavného chrámu ozbrojených síl Ruska: 

 

Stavba sa buduje pri príležitosti 75. výročia víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne. Chrám a všetko, čo s ním súvisí, je preplnené symbolikou na pamiatku hrozného času boja proti nacistom a všetkým, ktorí padli na bojisku. Priemer bubna hlavnej kupoly je na počesť konca vojny v roku 1945 je 19 metrov a 45 centimetrov. Výška zvonice je 75 metrov, od víťazstva uplynulo 75 rokov, výška malých kupol je 14 metrov a 18 centimetrov (vojna v rokoch 1941-1945 trvala 1 418 dní a nocí).

 

Na území chrámového komplexu sa otvorí galéria „Cesta pamäti“. Jej dĺžka bude 1 418 krokov. Budú tu zverejnené údaje o viac ako 33 miliónoch účastníkov druhej svetovej vojny a ich dochovaných fotografiách. Stavba chrámu sa uskutočňuje na základe dobrovoľných darov z osobných zdrojov vojenského personálu, členov ich rodín, ako aj od všetkých zainteresovaných občanov a organizácií.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov