© Sputnik / Aleksey Danichev
Aktuality, Pozemná technika,

The National Interest: Ruský tank T-95 by sa mohol stať pre NATO nočnou morou

USA, 25.marec 2020 ( Sputnik ) – Americký portál The National Interest napísal, že sovietsky a ruský tank T-95, ktorého vývoj bol pozastavený, čakala veľká budúcnosť. Autor Caleb Larson nešetrí chválou.


 

T-95 by sa mohol stať pre NATO nočnou morou a bol by snom každého tankistu: je veľmi pohyblivý, dobre pancierovaný a má veľkú palebnú silu. T-95 vybavený 152 milimetrovým hlavným kanónom, táto väčšia ráž umožní dosiahnuť vyššiu úsťovú rýchlosť a je zárukou vyššej pravdepodobnosti prebitia pancierov všetkých moderných tankov. Pre porovnanie uvedieme, že všetky americké tanky M1 Abrams a jeho ďalšie varianty, nemecké tanky Leopard 2, japonské Typ 90 a juhokórejskej K1A1 majú kanón ráže 120 mm. Hlavné zbrane tanku sú nainštalované v malej otočnej veži bez ľudskej posádky. Zaujímavosťou je použitie nového plne automatického nabíjacieho systému, ktorý bol vyvinutý špeciálne pre tank T-95 a zabezpečuje všetky rutinné úkony počas vedenia paľby. Strelivo je umiestnené v úložnom priestore pod otočnou vežou. Osádka tanku je umiestnená v špeciálne upravenej, mimoriadne obrnenej kabíne, oddelenej od otočnej veže a priestoru streliva s nabíjacím systémom. Toto usporiadanie podstatne znižuje siluetu, ktorá robí tank na bojisku horšie zistiteľným a zároveň zvyšuje pasívnu bezpečnosť posádky.

 

Predpokladá sa, že T-95 by mal staršiu verziu dieselového motora použitého na T-14 Armata, čo zvyšovalo výkon na 1500 konských síl. Veľký výkon v porovnaní s väčšinou hlavných bojových tankov tretej generácie bol podmienený väčšou hmotnosťou T-95 – cez 55 ton.

 

Hlavný bojový tank T-95 aneb Object 195
Hlavný bojový tank T-95, alebo Object 195 © FOTO: PUBLIC DOMAIN / VULKAN_RAVEN

 

Informácie o pancieri tohto tanku sú podľa autorovho názoru špekulatívne, T-95 by bol pravdepodobne vybavený reaktívnym pancierovaním a systémom aktívnej ochrany. Aj keď bolo vyrobených iba niekoľko prototypov tohto tanku, jeho niektoré konštruktívne špecifiká boli v konečnom dôsledku zohľadnené pri vývoji tanku T-14. Keby sa T-95 vyrábal sériovo, bol by to hrozný nepriateľ, píše v závere autor.

Testy tanku T-14 Armata

Koncom decembra námestník ministra obrany Alexej Krivoručko informoval , že bolo ukončené predbežné testovanie tanku T-14 a bojového vozidla pechoty T-154 na platforme Armata.

“Bolo ukončené predbežné testovanie tanku T-14 a bojového vozidla pechoty T-15 na základe unifikovanej ťažkej pásovej podvozkovej platformy so zadným a predným umiestnením motora a prevodovky. V priebehu jedného, alebo dvoch mesiacov očakávame prvú dodávku piatich strojov, ktoré zapojíme do úradného testovania pre ich rýchle ukončenie, “povedal rozhovore pre noviny Krasnaja zvezda.

 

Krivoručko okrem iného podotkol, že sa dokončovacie práce na najnovších modeloch obrnenej techniky a zbraní trochu pretiahli. V tomto roku, ale bolo úspešne ukončené predbežné testovanie celej rady nových obrnených vozidiel.

Článok: Prekliatie Wehrmachtu. Sovietske tankové eso Dmitrij Lavrinenko zlikvidoval 52 nemeckých tankov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov