© Sputnik / Valeriy Melnikov
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko posilňuje západné hranice – raketomety Smerč umiestnili v Kaliningradskej oblasti

Rusko, 3.apríl 2020 ( Sputnik ) – Rusko posilňuje svoju vojenskú prítomnosť na svojich západných hraniciach. Tento systém je schopný v priebehu piatich minút zasypať raketami osem kilometrov štvorcových územia potenciálneho nepriateľa. Je však pripravený na výzvy modernej vojny?


Delostrelecký útvar armádneho zboru Baltickej flotily, ktorý sa nachádza v Kaliningradskej oblasti, získal do výzbroje nové reaktívne raketomety Smerč , uvádza sa v správe ruského ministerstva obrany z 30. marca. Táto nová technika nahradila raketomety Grad , ktoré boli predtým súčasťou ich výzbroje.

V čom je sila Smerč. V 10 bodoch

Vzhľadom k tomu, že o “Smerč” už bolo napísané viac než dosť, pripomíname, čo tento systém vie:

  1. Ide o veľkokalibrový (300mm) systém vyvinutý v ZSSR a používaný od roku 1987. V súčasnej dobe je vo výzbroji Ruska a niektorých krajín SNŠ, Alžírska, Indie, Venezuely. Čína ho úspešne skopírovala.
  2. Dosah je od 20 do 120 kilometrov.
  3. Odpaľovacie zariadenie môže jednou salvou s 12 raketami “pokryť” plochu 0,7 km2.
  4. Brigáda má väčšinou 12 raketometov. To znamená, že salvou brigády môže byť zničená živá sila a nepriateľská technika na ploche približne 8 kilometrov štvorcových.
  5. K zasiahnutiu živej sily a motorizovanej pechoty možno použiť rakety s kazetovými hlavicami s trieštivými a výbušno-trieštivými časťami, ako aj rakety s termobarickými bojovými hlavicami
  6. K zasiahnutiu stojacich tankov, alebo dokonca počas ich pohybu môžu byť použité rakety s kazetovými bojovými hlavicami, ktoré sú vybavené bojovými časťami s vlastným zacielením, schopnými preniknúť obrneným cieľom.
  7. Pred niekoľkými rokmi sa objavili informácie o vytvorení rakety, v ktorej bojovej hlavici sa nachádza malý prieskumný robot Tipčak, ktorý je schopný vykonávať prieskum na vzdialenosť až 70 km. Baltická flotila a pobrežné vojská majú navyše k dispozícii drony Orlan-10 a Forpost, ktoré tiež môžu pomôcť s označením cieľov pre Smerč.
  8. Smerč je najúčinnejšia proti opevneniam, alebo vojenským základniam, protilietadlovým, alebo protiraketovým batériám, letiskám a v prípade existencie operačných výzvedných informácií aj proti nepriateľskej vojenskej jednotke sústredenej na útok.
  9. Samozrejme môžu byť zasiahnuté aj stredne chránené stacionárne ciele, ako sú továrne, distribučné energetické, ropné a plynové uzly, prístavy a ďalšie objekty priemyselnej infraštruktúry.
  10. Smerč je operatívna. Čas nasadenia odpaľovacích zariadení komplexu je približne 5 minút. K úplnému odpáleniu salvy je potrebné iba 40 sekúnd.

Prečo to s raketometom Smerč nie je tak úplne jednoduché. trochu podrobnejšie

Ako vieme, určité skúsenosti s bojovým používaním komplexov Smerč v miestnych konfliktoch už boli získané – napríklad v Sýrii počas oslobodenia Palmíry vládnymi vojskami. Predtým boli komplexy používané počas bojových akcií ruskej armády v Čečensku v rokoch 1999-2000. A tu je potrebné zdôrazniť, že vo všetkých týchto prípadoch boli Smerč používané v podmienkach prevahy vo vzduchu a pri absencii vážneho protiopatrenia pomocou raketových, alebo leteckých prostriedkov. V modernej vojne s technicky vysoko vybaveným protivníkom neboli také raketové systémy doteraz použité. Prvá vec, ktorá tu prichádza na myseľ, je nutnosť zabezpečiť pre tento systém čo možno najhustejšiu protivzdušnú obranu.

 

Áno, rakety systému Smerč je dosť ťažké zachytiť modernými systémami protivzdušnej obrany. Protivzdušné rakety typu Patriot nie sú k takejto úlohe určené. Ich hlavnou úlohou je boj proti lietadlám, raketám s plochou dráhou letu a väčším operačno-taktickým raketám. Ale myslím si, že žiadny z potenciálnych protivníkov nebude čakať na útok Smerču: odštartovanie batérií komplexov z miest trvalého nasadenia v ohrozenom časovom období bude pravdepodobne vypátrané a hlavnými lovcami Smerčov budú pravdepodobne letecké drony s riadenými strelami.

 

Ako ukazujú skúsenosti s vojenskými operáciami Turecka v sýrskom Idlibe, bezpilotné drony s dlhým doletom by napríklad mohli detekovať a možno dokonca zabrániť útoku raketových batérií. Je pravda, že v tejto situácii nemá zmysel hovoriť o plánoch Varšavy na získanie bezpilotného lietadla, alebo о tom, že v ústrety Smerčom vyletí WB Electronics Warmate, jednoducho preto, že by to znamenalo ozbrojený konflikt medzi Ruskom a celou Alianciou. So všetkými z toho vyplývajúcimi dôsledkami.Či už je to akokoľvek, Rusko má všeliek na raketové drony. Môžu s nimi bojovať mobilné systémy typu Pancir, ktoré budú musieť zabezpečiť Smerčom, ktoré zaujali útočnú pozíciu, možnosť prevedenia útoku. Navyše je potrebné mať na pamäti, že celá Kaliningradská oblasť je uzavretá “klobúkom” systémov protivzdušnej obrany S-400. Hoci to bude pre tieto systémy v prípade konfliktu ťažké, dokážu zabezpečiť odvetný útok Smerčami.

Viac politiky

Komplexy Smerč patria do kategórie zbraní výkonných, ale stále veľmi “nápadných” pre nepriateľské sledovacie prostriedky. Smerč samozrejme nie sú najmodernejšími raketovými systémami ruskej armády v roku 2020. Myslím si, že ich presun do Kaliningradu je skôr politickým gestom s cieľom ukázať posilnenie útočných možností vojenskej skupiny exklávy. Možno, že v budúcnosti budú systémy Smerč nahradené ich modernizovanou verziou Tornado-Smerč (Tornado-S). To samozrejme pomôže posilniť západné hranice Ruska v spojení s rozmiestnením raketových systémov Iskander v Kaliningrade a rýchlu aktualizáciu zloženia leteckej skupiny pomocou najmodernejších lietadiel, napríklad Su-30, Su-35 a v budúcnosti Su-57 .

 

Všeobecne je modelovanie rôznych scenárov použitia takýchto raketových systémov v modernej vojne s technicky vysoko vybaveným protivníkom nevďačnou úlohou. V každom prípade takéto úvahy vedú k scenáru vývoja konfliktu s nízkou intenzitou k plnohodnotnému jadrovému konfliktu. Nemyslím si, že to niekto naozaj potrebuje.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov