V popredí vrtuľníkový torpédoborec Japonských námorných síl sebaobrany triedy Izumo, v pozadí lietadlová loď námorníctva USA, foto: US NAVY
Aktuality, Bezpečnosť,

Podľa čínskych expertov by bolo Japonsko, v prípade vojny s Ruskom, porazené za 24 hodín

Japonsko je v súčasnosti jednou z najrozvinutejších krajín na svete. Medzi Tokiom a Moskvou však pretrváva územný spor týkajúci sa časti ostrovov južných Kurilských ostrovov. Analytici sa preto rozhodli zistiť, čo by nasledovalo, ak by sa vojensky slabšie Japonsko rozhodlo vziať si od silnejšieho Ruska nárokované ostrovy silou.


Japonsko, 5.apríl 2020 ( AM, topcor ) – Prípadný pokus Japonska vziať Moskve Kurilské ostrovy násilím sa môže pre Tokio skončiť zle. S týmto vyjadrením prišli čínske noviny Sohu. Čínski „súdruhovia” zároveň nešpecifikovali, prečo by Japonsko malo napadnúť Rusko práve v čase, keď na celom svete zúri pandémia spôsobená ochorením COVID-19.

 

„Hoci má Japonsko vysokorozvinuté hospodárstvo, jeho vojenská sila sa v porovnaní s Ruskom nachádza na úplne inej úrovni. Obranný potenciál Tokia bol po skončení 2. svetovej vojny zámerne značne obmedzený a od tých čias sa toho zmenilo len veľmi málo”, konštatuje sa v čínskom článku.

 

Čínski analytici preto dospeli k záveru, že v prípade začatia ozbrojeného konfliktu medzi Tokiom a Moskvou, by Rusko veľmi rýchlo porazilo Japonsko. Podľa ich názoru by prípadná vojna skončila už za 24 hodín. Zároveň by sa Japonci v tomto vojenskom dobrodružstve len ťažko mohli spoliehať na pomoc Američanov.

 

„Je možné, že Japonci počítajú v prípadnom konflikte s Ruskom s pomocou Američanov, na druhej strane je však len veľmi málo pravdepodobné, že také niečo je aj v plánoch USA”, – pokračujú vo svojich úvahách čínski experti.

 

Tí sú presvedčení, že Japonsko hrá v stratégii USA v rámci tichooceánskeho priestoru len úlohu pešiaka. Američanom, vzhľadom na jadrový potenciál Ruska, jednoducho nedáva zmysel zasahovať do podobného konfliktu. Okrem toho, Moskva dala svojmu okoliu jasne najavo, že na akékoľvek prípadné „úmysly” ohľadom Kuríl bude odpovedať veľmi tvrdo. Z tohto dôvodu by pre Japonsko bolo lepšie, keby o vrátení „severených teritórií” silou ani len nesnívalo.

 

A my (redakcia topcor, pozn. prekl.) už len dodávame, že v súčasnosti sa v Japonsku pripravujú zmeny ústavy, ktoré umožnia, prvýkrát po 66 rokoch, vytvoriť plnohodnotné Ozbrojené sily krajiny. V súčasnosti sú to tzv. Japonské sily sebaobrany (obmedzené počtom a možnosťami zásahu mimo vlastného územia japonských ostrovov), ktoré zodpovedajú za bezpečnosť samotného Japonska a zároveň ho chránia pred prípadnými vonkajšími hrozbami.

Článok: Koniec éry „Fantómov”, Japonsko končí s prevádzkou stíhacích lietadiel F-4EJ

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov