© Sputnik / Vitaliy Ankov
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana, Námorníctvo,

Šojgu: Ruská armáda je pripravená bojovať s koronavírusom, nariaďujeme prípravu plávajúcej nemocnice

Rusko, 8.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Ozbrojené sily Ruska sú pripravené bojovať so šírením koronavírusu, uviedol v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu. Minister tiež nariadil pomôcť nemocniciam a na tento účel pripraviť plávajúcu nemocnicu Irtyš.


 

Video: plávajúca nemocnica Irtiš

 

“28. marca skončila kontrola, počas ktorej sa zvyšovala pripravenosť vojenských veliteľských a kontrolných zložiek, jednotiek, oddielov a lekárskych organizácií lokalizovať núdzové situácie spojené s výskytom hrozby infikovania a šírenia infekcií. Všetky relevantné sily a vybavenie, ktoré boli zapojené, úspešne zvládli svoje úlohy, “povedal Šojgu.

 

Ruský minister obrany takisto nariadil počas 10 dní pripraviť plávajúcu nemocnicu Irtyš. Tá by mala pomôcť nemocniciam obranného rezortu na Ďalekom východe Ruska. Plánuje sa zvýšiť jej kapacita na 450 miest pre pacientov, vrátane tých, ktorí majú príznaky vírusu Covid-19.

Loď Irtyš bola postavená v roku 1981 pre poskytovanie špecializovanej lekárskej starostlivosti. Pred niekoľkými rokmi prešla kompletnou modernizáciou a teraz disponuje najmodernejším lekárskym vybavením. Na palube je 100 miest pre pacientov, v prípade potreby sa na ňu však vojde 450 pacientov. K rehabilitačným účelom je k dispozícii 200 miest.

 

Ruské ministerstvo obrany opakovane uvádzalo, že nezaregistrovali prípady nakazenia koronavírusom vojenského personálu. Aktuálne je v Rusku evidovaných 7497 nakazených koronavírusom, 58 ľudí chorobe podľahlo, 494 ľudí sa zotavilo.

Pandémia COVID-19

Úrady ČĽR 31. decembra 2019 informovali Svetovú zdravotnícku organizáciu o prípadoch neznámej pneumónie vo Wu-chan v centrálnej časti krajiny (provincia Chu-pej). Odborníci zistili pôvodcu choroby – nový typ koronavírusu. WHO uznala epidémiu za mimoriadnu situáciu medzinárodného významu a dala chorobe oficiálne označenie COVID-19. Dňa 11. marca potom generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) informoval o vyhlásení pandémie COVID-19.

Podľa údajov portálu worldometers.info sa nakazilo ochorením Covid-19 cez 1 362 000 ľudí, ochoreniu podľahlo vyše 76 tisíc ľudí, zotavilo sa viac ako 293 tisíc ľudí.

 

Článok: Ako Šojgu zmenil ruskú armádu?

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov