Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Aká je najstrašnejšia ruská zbraň?

USA, 11.apríl 2020 ( AM, National Interest ) – Americké noviny The National Interest uviedli, že mobilné pozemné raketové systémy sú typickým znakom ruských ozbrojených síl. Autor článku Caleb Larsen píše, že tieto systémy majú oproti raketovým systémom šachtových základní niekoľko výhod, hoci nie sú tak chránené.


 

“Rusko zostáva poprednou veľmocou v oblasti vytvárania všetkých typov rakiet a ruské strategické raketové sily sú dôležitým prvkom vojenskej stratégie Moskvy … počnúc blokovaním prístupu / blokovaním zón v miestnych konfliktoch a končiac dodávkou strategických jadrových zbraní k cieľom nachádzajúcim sa na iných kontinentoch,” pripomína NI.

Autor napríklad zdôraznil, že v Kaliningradskej oblasti sa tiež nachádzajú raketové systémy, ktorých pomocou Rusko “môže zablokovať časť Baltského mora”.

NI cituje údaje z Centra pre medzinárodné a strategické výskumy vo Washingtone, podľa ktorých je ruská “zbierka” rakiet, vrátane dedičstva ZSSR, najväčšia na svete. Autor sa detailne zaoberá tromi systémami.

 

Po prvé, ide o sovietsky taktický raketový systém divíznej jednotky Točka . V roku 1975 bol odovzdaný do výzbroje ZSSR. Na Západe dostali rakety kodifikáciu SS-21 Scarab. Môžu mať rôzne typy bojových hlavíc vrátane jadrových. Odpaľovacie zariadenie stojí na obojživelnom automobilovom podvozku, čo značne zvyšuje jeho mobilitu. Príprava k odpáleniu trvá 16 minút.

Ako píše NI, “Točka” postupne nahradil komplex Iskander , podľa klasifikácie NATO SS-26 Stone, ktorý sa vyznačuje zvýšeným dosahom a väčšou bojovú hlavicou. Tieto komplexy majú vysokú presnosť zasiahnutia cieľa a majú lepšiu ochranu počas prepravy než ich predchodcovia.

 

Ďalším typom je Onyx, píše NI, vyrábaný v protilodnej a pozemnej verzii. Caleb Larsen zvlášť vyzdvihol exportné úspechy týchto rakiet: najmä dodávky do Sýrie, Indonézie a Vietnamu.

Hoci niektoré rakety a zariadenia, ktoré Rusko zdedilo po ZSSR a sú trochu zastarané, môžu byť podľa slov novinára použité pre zablokovanie Baltského mora v prípade začiatku konfliktu v Európe.

 

Múdra Hypersonická Raketa Zirkon a budúcnosť ruského vojenského námorníctva

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov