Korveta projektu 20380 – Retivyj
Aktuality, Námorníctvo,

Posila ruského námorníctva – Ruská korveta projektu 20380 Retivyj

Rusko, 12.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Korveta Retivyj (môže sa prekladať ako horlivý) je najnovšia ruská korveta projektu 20380. Lode tohto projektu by sa mali stať hlavnou silou Námorníctva Ruska. V marci bola táto najnovšia ruská korveta spustená v Petrohrade na vodu.


 

“Meno a názov lode sú dobré, tradícia pokračuje. Loď bude v stanovených termínoch odovzdaná čiernomorskej flotile. Rovnaké lode sa predviedli v dobrom svetle, “uviedol hlavný veliteľ ruského vojenského námorníctva Nikolaj Jevmenov pri slávnostnom spustení lode na vodu.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu 3. marca oznámil , že loď bude vojenskému námorníctvu odovzdaná tento rok. Navyše čiernomorskému námorníctvu bude do konca roka odovzdaná ešte jedna korveta projektu 20380 – Aldara Cydenžapov.

 

“Som si absolútne istý, že lodenica Severnaja Verf bude hlavným podnikom v Petrohrade v štruktúre Zjednotenej lodnej korporácie,” uviedol pri spustení na vodu prezident korporácie Alexej Rachmanov.

Technické charakteristiky

Výtlak korvety projektu 203800 pri dĺžke 104,5 metrov a šírke 13 metrov je 2,2 tisíc ton.

Spustenie korvety Retivyj na vodu v Petrohrade © SPUTNIK / ALEXEJ DANIČEV

Viacúčelové korvety tohto projektu sú určené na objavovanie a likvidáciu ponoriek a lodí protivníka, zabezpečenie výsadku a tiež plnenie rôznych úloh v najbližšej morskej zóne. Korvety sú vyzbrojené univerzálnym raketovým komplexom Urán, protileteckým raketovým komplexom Redut a protiponorkovým komplexom Paket. Korveta je tiež vybavená kanónom A-190 kalibru 100 milimetrov a dvoma kanónmi AK-630M kalibru 30 milimetrov. Na palube korvety je tiež umiestnený hangár a heliport vrtuľníka Ka-27.

 

© SPUTNIK

 

 

India už trpko oľutovala, že kúpila ruskú (sovietsku) lietadlovú loď

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov