Dmitrij Ovčarenko ©Русские Вести
Aktuality, História,

Vojnová sekera: Ako vojak Ovčarenko zabil 20 fašistov

Rusko, 14.apríl 2020 ( AM, Zvezda ) – 13. júla 1941 šiel Dmitrij Ovčarenko sám do boja s 50 nemeckými útočníkmi a 23 z nich zabil sekerou a granátmi.


 

Príbeh Dmitrija Ovčarenka pripomína skôr scenár hollywoodskeho akčného filmu: jeden muž Červenej armády so sekerou dokázal zabiť vyše 20 nemeckých vojakov. Tento príbeh je však pravdivý. Televízny kanál „Hviezda“ v rámci projektu „Cesta pamäte“ hovorí o jednom z najneuveriteľnejších výkonov vojaka Červenej armády počas Veľkej vlasteneckej vojny.

 

O živote Ovčarenka pred vojnou je známe len málo. Narodil sa v obci Ovčarovo v oblasti Charkov, v rodine tesára. Od detstva Dima vedel, čo je práca: staral sa o hovädzí dobytok, posekal seno a pomáhal otcovi pri jeho práci. Neskôr sa mu práca zo sekerou stala užitočnou.

 

 

Pred vojnou bol odvedený do armády. Mladý muž chcel slúžiť a vrátiť sa domov, založiť rodinu, postaviť dom. Ale 22. júna 1941 boli tieto plány narušené. Ako vojak 3. roty 389. pešieho pluku 166. pešej divízie sa stal nosičom – prepravoval muníciu na vozíku.

 

V júli 1941, pri meste Pesec, bol v tyle náhle obkľúčený skupinou 50 nepriateľských vojakov a troch dôstojníkov, ktorý prerazili obranu. Mal pri sebe iba pušku – Mosinku, ktorú mu odobrali.

Na začiatku vojny sa Nemci stále považovali za nadľudí a dúfali, že vojnu so sovietskou „podrasou“ ukončia o niekoľko týždňov. Zvykli si na to, že nepriateľ v hrôze beží pred armádou Wehrmachtu, a preto nepripisovali dôležitosť skutočnosti, že vedľa vystrašeného vojaka Červenej armády leží sekera. Nepozornosť sa im stala osudnou.

 

Ovčarenko zrazu chytil sekeru a jednou ranou zrúbal hlavu nemeckého dôstojníka. Telo sa pomaly zviezlo k zemi. V stredoveku bolo useknutie hlavy jednou ranou považované za znak zručnosti, a to aj napriek tomu, že krk obžalovaného bol položený na kláte. To naznačuje, že vojak Červenej armády Ovčarenko mal pozoruhodnú silu, ktorá sa mu v núdzi zišla.

Ďalšie udalosti sú opísané v oficiálnych správach:

“Ovčarenko vzal sekeru z voza a odsekol dôstojníkovu hlavu a hodil tri granáty na tých, ktorí stáli pri aute.” Zabitých bolo 21 nemeckých vojakov, zvyšok v panike utiekol. Ovčarenko ešte prenasledoval jedného zraneného dôstojníka so sekerou v rukách, chytil ho a tiež mu odsekol hlavu. “

 

Po umytí tváre od potu a krvi, zobral Ovčarenko známky zabitým nepriateľom a odišiel ku svojim. Keď sa Dimu spýtali, kde ich zobral, Dima,  ako jednoducho zmýšľajúci roľník, povedal o celom incidente bez prikrášľovania. Zosmiešnili ho a neverili ani jednému jeho slovu.

 

Návrh na titul Hrdina Sovietskeho zväzu pre Dimu, podpísaný veliteľom južného frontu, generálporučíkom D. I. Ryabyševom a členom Vojenskej rady L. R. Kornijecom, © Wikimedia Commons

 

Ale po dôkladnejšom preskúmaní dokumentov vojakov politruk vzal so sebou niekoľko bojovníkov a odišiel na bojisko. Tam našli znetvorené mŕtvoly 21 nepriateľských vojakov a dvoch dekapitovaních dôstojníkov. Odvtedy sa mu už viac nesmiali. Ovčarenkovi bol udelený titul Hrdinu Sovietskeho zväzu a udelený Leninov rád a medaila Zlatá hviezda. Rozhodnutie prezídia Najvyššieho sovietu ZSSR bolo vydané 9. novembra 1941.

 

Dmitrij Ovčarenko © TRC MO RF

 

Velenie ocenilo Ovčarenkov čin a prevelilo ho od vozíka ku guľometu. Velitelia zaznamenali vysokú morálku bojovníka, ktorý opakovane dával príklad svojim vojenským kamarátom. Ovčarenko prešiel takmer celou vojnou, ale počas oslobodenia Maďarska bol vážne zranený a zomrel 28. januára 1945 v nemocnici. Hrdina Sovietskeho zväzu zomrel 4 mesiace pred víťazstvom. V rodnej dedine Ovčarovo bol tomuto obyčajnému vojakovi postavený pomník a bola po ňom pomenovaná ulica.

 

 

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov