“V súlade s dohodami medzi prezidentmi Ruska a Turecka, ku ktorým došlo 5. marca, prebehla 15.apríla štvrtá spoločná rusko-turecká hliadka na úseku diaľnice M-4 v deeskalačnej zóne Idlib, ktorá spája mestá Aleppo a Latakia,” uvádza sa vo vyhlásení.

 

Z ruskej strany boli zapojené dva obrnené transportéry BTR-80 a obrnené vozidlo Tiger, pohyb konvoja bol zo vzduchu kontrolovaný bezpilotnými lietadlami ruských vzdušných síl. Neboli hlásené žiadne incidenty.

 

Detaily hliadkovania diaľnice M4 v Sýrii

V priebehu hliadkovania ruskí vojaci hovoria s miestnymi obyvateľmi, aby zistili ich potreby, usporadúvajú humanitárne a zdravotnícke akcie.

Predtým pozemné hliadkovanie vykonávali obrnené transportéry a obrnené vozidlá Tajfun. Zo vzduchu kolónu chránili vrtuľníky Mi-8 a Mi-35.

 

Rusko-turecká dohoda

V Moskve sa 5. marca konalo rokovanie prezidentov Ruska a Turecka Vladimira Putina a Tayyipa Erdogana kvôli eskalácii situácie v sýrskej provincii Idlib. Po skončení schôdzky bol prijatý spoločný dokument. Rusko a Turecko sa dohodli na zastavení všetkých bojových akcií popri existujúcej línii frontu v Idlibe. Strany opätovne potvrdili svoj záväzok voči astanskému formátu, oznámili zavedenie prímeria a dohodli sa na spoločných hliadkach na diaľnici M4.

Situácia v Idlibe

Situácia v Idlibe sa vyostrila po tom, čo 27. februára teroristi zo skupiny Hayat Tahrir al-Sham  zahájili rozsiahlu ofenzívu na pozície sýrskej armády. Vládne vojská začali odvetnú paľbu. Podľa informácií ruského ministerstva obrany sa do paľby spolu s teroristami dostali tiež tureckí vojaci, ktorí sa však v mieste nemali nachádzať. V dôsledku incidentu tak zahynulo 33 tureckých vojakov a viac ako 30 ich bolo zranených.

Tureckí vojaci v sýrskom Idlibe prichádzali o život len ​​mimo svoje pozorovacie stanovište, uviedol vtedy hovorca Kremľa Dmitrij Peskov po schôdzi ruskej rady bezpečnosti.

“Žiadny turecký vojak na týchto stanovištiach nebol zranený, nebol ani v ohrození. Tragické prípady úmrtia tureckých vojakov sa odohrali v miestach prevedení útočných operácií zo strany teroristických skupín, medzi ktorými boli aj rôzni zahraniční žoldnieri, vrátane bývalých sovietskych občanov. O tamojšej prítomnosti tureckých vojakov turecká strana neinformovala, a to nehľadiac na opakované žiadosti z našej strany, “povedal Peskov.

 

27. februára začala Ankara vojenskú operáciu Jarný štít v severozápadnej Sýrii. Bola to reakcia na smrť tureckých vojakov.

 

Turecko malo pred pár dňami problém na ním kontrolovanom úseku diaľnice M4 kde sa začali búriť skupiny mladých demonštrantov. Napriek pokusom tureckej armády a polície rozptýliť demonštrantov, ktorí blokovali úsek diaľnice M4, situácia bola dlho nestabilná.: 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov